O comoară a teatrului și a cinematografiei românești – Florin Piersic

Un foarte cunoscut și iubit actor român de film, radio, televiziune, scenă și voce. A avut roluri de dramă, comedie, tragedieși a jucat și în filme istorice. Acesta este Florin Piersic.

S-a născut la Cluj în familia medicului veterinar bucovinean Ştefan Piersic. În 1941, familia Piersic s-a stabilit la Cernăuţi, în timpul României Mari, tatăl fiind numit acolo medic veterinar-şef al oraşului.

A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj (fostul Seminar Pedagogic), apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanuş.a. .

Florin Piersic a fost descoperit de către actrița și regizoarea Elena Negreanu.

După absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistăOameni și șoareci și Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului.

Pe parcursul bogatei sale cariere, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionaluluibucureştean, în piese precum „Act veneţian” de Camil Petrescu, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, „Idiotul” după F.M. Dostoievski , „Logodnicele aterizează la Paris” de Marc Camoletti, „Cartea lui Ioviţă” de Paul Everac şi multe altele.

Actorul aavut roluri de referință pentru arta interpretativă românească precum Mărgelatu, Șapte cai, Pintea.

De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „cetățean de onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București, Galați și Iași.

Actorul este îndrăgit de către iubitorii de teatru și film și acesta a reușit de-a lungul timpului să se facă și mai iubit prin cuvinte precum acestea: „Să nu uitaţi că există un actor în România, un om pe care îl cheamă Florin Piersic şi care o să fie nu numai prieten, ci omul care de oriunde, din orice loc va răspunde prezent „.

 

SURSE:

enciclopediaromaniei.ro/wiki/Florin_Piersic

biografii.famouswhy.ro/florin_piersic/

Radio Renasterea
Radio Renasterea
O comoară a teatrului și a cinematografiei românești – Florin Piersic
Loading
/
Clive Staples Lewis și cele patru iubiri  | Episcopul Benedict

Clive Staples Lewis și cele patru iubiri | Episcopul Benedict

„Când vom vedea fața lui Dumnezeu vom ști că am cunoscut-o dintotdeauna. El a fost părtaș la toate experiențele noastre pământești întru iubirea neprihănită, le-a creat, le-a susținut și le-a însuflețit clipă de clipă dinăuntru. Tot ce a fost în ele dragoste adevărată...

Valeriu Gafencu și experiența lui Dumnezeu | Episcopul Benedict

Valeriu Gafencu și experiența lui Dumnezeu | Episcopul Benedict

Între durerile grele pe care le suporta, Valeriu Gafencu, supranumit „sfântul închisorilor”[1], le vorbea celor din jurul său despre mijloacele de revigorare a vieții spirituale a societății tinere. Cuvântul său pătimit se constituie într-un adevărat manifest...

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Sfântul Pavel în Epistola către Galateni (6, 14) va spune lucrul următor: Mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! De aici și principiul de viață și opera de...