O icoană a Sfântului Nicolae din Muntele Athos, sfințită de Mitropolitul Andrei, la Mănăstirea Nușeni

de | mart. 12, 2022

Sâmbătă, 12 martie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat obștea de călugări a Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, în ajunul Duminicii Ortodoxiei, în care sunt cinstite sfintele icoane, în sala mare a noului Centru Cultural din cadrul așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, pictată în atelierele Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. Icoana a fost donată Mănăstirii Nușeni și va fi păstrată în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul așezământului monahal.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a săvârșit slujba Parastasului de obște.

La final, starețul mănăstirii, arhimandritul Paisie Iloaie, i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, i-a oferit o icoană cu Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși din zonă, mulți îmbrăcați în straie populare.

Scurt istoric

Inițiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1923, de Episcopul Nicolae Ivan.

Biserica de zid a mănăstirii, construită în perioada 2002-2012, este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură în tehnica fresco, realizată de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 30 mai 2021.

În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședinte, bibliotecă și alte anexe.

Obștea este formată din 22 de călugări, stareț fiind arhimandritul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...