Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a participat, vineri, 17 iunie 2016, de la ora 13:00, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare”, în sala Sfinţii Martiri Brâncoveni, la deschiderea Expoziţiei „Cartea veche – Mărturie vie a spiritualităţii neamului românesc”. Înainte de deschiderea expoziţiei PS Iustin Sigheteanul a oficiat o slujbă de binecuvântare a spaţiului muzeal.
Expoziţia cuprinde carte bisericească veche din colecţia Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, provenind din centre tipografice româneşti vestite, precum Târgovişte, Râmnic, Bucureşti, Iaşi, Bălgrad (Alba Iulia), Buzău, Blaj, dar şi tipărituri străine, provenind din teascurile de la Geneva, Viena sau Lvov.
„Fără îndoială că este un moment de împlinire, un moment de multă bucurie pentru că ne-a ajutat Dumnezeu să parcurgem paşii necesari şi în cele din urmă am reuşit să prezentăm publicului această colecţie de carte veche, care face parte din tezaurul Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul.
Poate fi admirată în expoziţie Biblia, Geneva, 1590, cea mai veche carte din colecţia Episcopiei, dar şi un exemplar din Evangheliar slavon, tipărit la Lemberg (Liov), în 1636, apărut prin strădania mitropolitului Kievului, Petru Movilă, care a contribuit şi la înfiinţarea tipografiei din Iaşi, unde va fi tipărită, la 1643, Cazania lui Varlaam (Carte românească de învăţătură), monument al culturii româneşti. Într-o altă vitrină stă Îndreptarea Legii (sau Pravila cea Mare), tipărită la Târgovişte, în 1652, apariţie editorială reper în istoria cărţii juridice, unul dintre cele mai valoroase monumente ale Umanismului românesc, cel mai important codice de legi apărut în Evul Mediu în Ţările Române. Pasionaţii de carte bisericească pot admira alte două tipărituri din Transilvania secolului al XVII-lea: Noul Testament de la Bălgrad, 1648 şi Chiriacodromion, Bălgrad, 1699. Din multele şi importantele tipărituri ale Sfântului Antim Ivireanu se găsesc în expoziţie, pentru a fi admirate de bibliofilii rafinaţi, Antologhion, Râmnic, 1705; Octoih, Târgovişte, 1712; Liturghier, Târgovişte, 1713 – primul Liturghier complet în limba română; Ceaslov, Târgovişte, 1715.
La deschiderea expoziţiei au mai vorbit pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, curatorul Dumitriţa Filip, muzeograf, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Lucia Pop, muzeograf la Muzeul Judeţean Maramureş. Curatorul expoziţiei şi organizatoarea ei este Dumitriţa Filip, muzeograf în cadrul Episcopiei, care, pentru strădania ei pentru salvarea cărţii vechi şi icoanelor din patrimoniul sacru, a primit din partea Arhiereului Diploma culturală „Episcop Dr. Vasile Stan”.