O nouă generație de teologi clujeni a absolvit facultatea

de | mai 17, 2015

Cei 120 de studenți din anii terminali ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au încheiat sâmbătă, 16 mai 2015, în mod festiv cursurile.


Ceremonia a avut loc la ora 18:00, în sala „Auditorium Maximum” a Colegiului Academic a Universității Babeș-Bolyai și s-a desfășurat în prezenta Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Alături de tinerii absolvenți au fost familiile și prietenii, dar și cadrele didactice ale facultății, care s-au implicat de-a lungul studenției în educarea și formarea lor.

 

 


IMG_1709

«Datoria vieții noastre este să spiritualizăm lumea»

 

Absolvenții de la toate cele patru secții ale facultății, teologie pastorală, artă sacră, didactică și asistență socială au intrat în sală, în aplauzele celor dragi și au urcat cu emoții pe scenă, de unde au cântat Gaudeamus Igitur.
Primul care i-a felicitat a fost Înaltpreasfințitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care le-a amintit tinerilor teologi că au absolvit o facultate de referință în peisajul învățământului universitar din România. În dorința de a le arăta responsabilitatea pe care o au de acum înainte, Părintele Mitropolit le-a IMG_1694împărtășit studenților un cuvânt al profesorului Vasile Pârvan pe care aceste obișnuia să-l spună la deschiderea cursurilor la Universitatea Babeș-Bolyai: «Datoria vieții noastre este să spiritualizăm lumea».

Subliniind importanța misiunii pe care o au în societatea postmodernă, Ierarhul le-a amintit absolvenților și cuvântul Mântuitorului din Evanghelia după Ioan, în care spune: «Nu voi m-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți și roada voastră să rămână».
La rândul său, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a vorbit despre performanța studenților Facultății de Teologie, pe care i-a îndemnat, la fel ca Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la misiune și propovăduire.

 

«În călătoria pe care o începeți să nu lipsească Hristos»

TineriiIMG_1704 au fost felicitați și de decanul facultății, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care i-a îndemnat ca din viața lor să nu lipsească Hristos, să aibă mult entuziasm, dăruire și multă dragoste în tot ceea ce vor face. În acest mod o să devină apostoli și mărturisitori ai lui Hristos și ai Evangheliei Sale în lumea de azi.
După încheierea discursurilor, studenții au participat la un ultim curs festiv, susținut de părintele conferențiar Mircea Oros, îndrumătorul de an. Studenții au mulțumit apoi tuturor profesorilor pentru purtarea de grijă din timpul studenției după care, șeful de promoție, Cătălin Petru Oargă a înmânat cheia colegilor mai mici.
Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului și cu momentul mult așteptat în care studenții au fost declarați absolvenți.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA