O nouă pagină de istorie a monahismului maramureşean: Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a instalat un nou stareţ la Mănăstirii Rohia

de | ian. 16, 2017

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a participat sâmbătă, 14 ianuarie 2017, cu începere de la ora 17:00, la Vecernia Mare cu Litie, care a avut loc în Paraclisul de iarnă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” al Mănăstirii Rohia, după care, în trapeză, s-a întâlnit cu obştea mănăstirii, cu care a avut un dialog duhovnicesc, a transmis pentru radio Renașterea, corespondentul în Episcopia Marammureșului, Andrei Fărcaş.

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a slujit duminică, 15 ianuarie 2017, cu începere de la ora 10:00, pentru prima dată în calitate de episcop titular, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, mănăstirea de metanie a Preasfinţiei Sale. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a mulţumit lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru toate darurile primite până acum şi binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată asupra Preasfinţiei Sale şi asupra mănăstirii. La Priceasnă a tâlcuit credincioşilor prezenţi Evanghelia zilei, vorbind despre recunoştinţa pe care trebuie s-o avem faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

Din soborul de 12 slujitori au făcut parte: Arhim. Timotei Bel, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Arhim. Teofil Pop, stareţul mănăstirii Moisei, Pr. Florin Stan, Protopopul Lăpuşului, Pr. Dr. Ştefan Iloaie, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Arhim. Macarie Motogna, împreună cu soborul mănăstirii, precum şi Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, Arhid. Andrei Pop, secretar eparhial, Arhid. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Ioan Todorca şi diaconul Alexandru Gaborean.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Iustin a hirotesit şi instalat cel de-al doisprezecelea stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, în persoana Arhimandritului Dr. Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, din ianuarie 2011. Preasfinţitul Părinte Iustin, după hirotesie, i-a înmânat Arhimandritului Macarie Motogna Decizia şi toiagul de stareţ şi i-a dăruit crucea stareţilor, care a fost purtată, ca stareţ, de Preasfinţitul Părinte Iustin, apoi l-a instalat în scaunul stăreţesc şi l-a prezentat obştii şi credincioşilor ca întâistătător al Mănăstirii şi Părinte al lor. Pentru activitatea culturală desfăşurată de Arhim. Macarie Motogna, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a conferit stareţului mănăstirii una din cele mai importante distincţii ale Episcopiei – „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Noul stareţ al mănăstirii Rohia a adresat un cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, apoi a mulţumit Preasfinţitului Părinte Iustin pentru încrederea acordată şi a cerut sprijinul părintesc în misiunea încredinţată. Arhim. Macarie a arătat că tot ceea ce s-a făcut până acum la Rohia a fost realizat prin râvna unor stareţi buni administratori, prin jertfa vieţuitorilor şi dărnicia credincioşilor. Acum, Mănăstirea Rohia are o obşte bine formată, care lucrează spiritual, cultural şi administrativ. Apoi a fost oficiat un parastas după vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian, stareţii mănăstirii şi marele poet naţional Mihai Eminescu.

Arhimandritul Macarie Motogna s-a născut la 4 august 1974 în localitatea Breaza, judeţul Bistriţa-Năsăud, din părinţi dreptcredincioşi Victor şi Lucreţia, într-o familie cu şapte copii. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, licenţiat în Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea şi doctor în istorie la Institutul „Gorge Bariţiu” din Cluj-Napoca, cu lucrarea Monahismul ortodox din Maramureş şi Transilvania Septentrională. La vârsta de 15 ani a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către ieromonahul Iustin Hodea, actualul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. În 19 septembrie 1993 a fost hirotonit diacon, în 8 mai 1994 preot, iar în 28 iunie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Macarie, fiind dus sub mantie de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În 24 iunie 2001 a fost hirotesit Protosinghel, iar în 12 aprilie 2009 a primit rangul de Arhimandrit. A trecut prin toate ascultările monahale, iar în 11 ianuarie 2011 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...