O sărbătoare luminoasă la Sfânta Liturghie Arhiereasca de la Săcel, pe Valea Izei

de | apr. 17, 2016

Azi, duminică, 17 aprilie 2016, cu începere de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Săcel I, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, preot paroh Dumitru Iuga.

Mare şi importantă sărbătoare creştinească

Încă înainte de intrarea în curtea bisericii, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a fost întâmpinat cu mare bucurie de credincioşii parohiei, împreună cu preotul lor, Dumitru Iuga. La poarta de intrare în curtea bisericii a fost un grup de coconi şi cocoane, îmbrăcaţi în frumoase straie tradiţionale maramureşene, iar apoi un grup de credincioase, care i-au făcut PS Iustin Sigheteanul urarea de bun venit în frumoase versuri populare. De la poarta până la intrarea în Sfântul Altar, mulţime mare de credincioşi şi credincioase au primit pe arhiereu, îmbrăcate în la fel de frumoase straie populare precum copiii. Toţi au creat un culoar de trecere, iar pe de laturi prapori frumos lucraţi pe pânză de in.

Bucuria venirii şi-au exprimat-o nu numai copiii şi creştinii parohiei, ci şi părintele paroh în câteva cuvinte emoţionante.

Sfânta Liturghie Arhierească

Cei câteva mii de credincioşi de pe Valea Izei şi Valea Vişeului, adunaţi în curtea bisericii au asistat la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de PS Iustin Sigheteanul în Altarul de Vară, pentru că a fost o zi călduroasă, de ca de vară, în această duminică de mijloc de aprilie. Din sobor au făcut parte pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, protos. Sofronie, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, pr. Dumitru Iuga, paroh, preoţii parohi de la celelalte două parohii din Săcel, preoţi de pe Valea Izei şi de pe Valea Vişeului, 7 diaconi, care au alcătuit un frumos sobor, de peste 30 de slujitori ai Sfântului Altar.

În timpul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Sorin Şteţco a fost hirotonit întru preot, ca misionar pentru Protopopiatul Vişeu.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, instruit de diacul Ioan Mihali. A impresionat momentul pricesnei, când corul a cântat o priceasnă care l-a încântat şi pe Preafericitul Patriarh Daniel, în timpul vizitei corului la Paraclisul Patriarhal, intitulată „O Iisuse, Domnul meu”, care are un refren actual şi tulburător, prin care Iisus Hristos Mântuitorul este rugat să facă pace în lume şi în ţară, pace de care este atâta nevoie acum: „Pune, Doamne, pace-n lume,/ Rău şi lacrimi să se curme,/ Pune, Doamne, pace-n ţară,/ Alinare-ntre popoară.”

Au mai interpretat pricesne credincioasa Maria Grad şi corul de copii al Şcolii Gimnaziale, instruiţi de Gheorghe Grad, director Liliana Mihali.

La sfânta Liturghie au asistat Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, primarul comunei Săcel, Gavrilă Dologa, primarul Ştefan Iuga din Săliştea de Sus şi Petru Şuşca, directorul Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca, fiu al satului.

Un cuvânt de învăţătură spre zidirea credinţei

Despre Evanghelia duminicii, care are semnificaţii deosebite despre slujirea în Biserică, despre chemarea la slujire şi viaţa de jertfelnicie şi dăruire pentru binele celorlalţi, a vorbit PS Iustin Sigheteanul în predica ţinută în faţa celor peste 2.000 de credincioşi. Cuvântul de învăţătură a fost presărat cu semnificative îndemnuri care îi privesc pe părinţi şi educatori, pe toţi adulţii, când e vorba de educaţia pe care o dau copiilor şi tinerilor.

Împărăţia pe care o va întemeia Mântuitorul este a sufletelor şi a oamenilor, nu a persoanelor, nu a puterii lumeşti şi pământeşti. Soluţia pentru lumea în care trăim este reîntoarcerea la Evanghelie, dar lumea în care trăim nu mai vrea Sfânta Evanghelie a lui Hristos. Slujirea în Biserică este chemare la răstignire.

Viaţa în societate şi în biserică ar merge mult mai bine dacă mesajul Mântuitorului ar fi înţeles pe deplin. Soluţia pentru lumea în care trăim este întoarcerea la Evanghelie, dar lumea în care trăim nu-L mai vrea pe Hristos, îL respinge, pentru că deranjează. Deranjează pentru că logica lumii de astăzi este asupritoare, dominantă şi terorizantă. Se spune că trăim în democraţie. Fără Dumnezeu nu există aşa ceva. Democraţia s-a născut în Biserică, aceea a fost democraţia adevărată. Dacă n-avem mesajul Evangheliei, rătăcim. Singura poruncă dată de Iisus Hristos a fost iubirea. Hristos este prietenul tinerilor de azi, dar ei sunt acum duşi într-o direcţie greşită, care îi va costa. Pentru aceasta să nu culpabilizăm tinerii, ci pe cei din spetele lor şi de lângă ei: părinţi, societatea, toţi suntem răspunzători de educaţia tinerilor. Familia este relativizată şi toate valorile creştine deranjează. Iisus Hristos este soluţia pentru toate şi-i aşteaptă pe tineri.

Zi aniversară pentru PS Iustin

Azi s-au împlinit 22 de ani de când PS Iustin Sigheteanul a fost urcat la înalta treaptă a arhieriei, moment foarte important, de neegalat în viaţa personală, petrecut în 1994, la Mănăstirea Rohia şi oficiat de un sobor de arhierei.

Ca semn de preţuire pentru ierarh, preotul paroh i-a oferit Preasfinţiei Sale o biserică maramureşeană din lemn şi o casă tradiţională maramureşeană, tot din lemn, precum şi un coş cu flori.

Activitatea filantropică

Parohia din Săcel, prin preotul paroh Dumitru Iuga, desfăşoară o intensă şi cuprinzătoare activitate filantropică. Chiar în această duminică, erau pregătite 174 de pachete pentru copiii asistaţi la o casă de copii din Vişeu de Sus, care au fost binecuvântate de PS Iustin. În activitatea filantropică sunt antrenaţi şi copiii din parohie, fiind astfel învăţaţi să dăruiască, ceea ce este un lucru mare.

Activitatea filantropică se desfăşoară prin programul „Să oferim în dar din darul lui Dumnezeu” şi a fost promovat în 2008. În cei 8 ani, copiii şi credincioşii din parohie au donat peste 150 tone de alimente pentru cei nevoiaşi, fiind ajutaţi de preoţii Vasile Cupşinar şi Ioan Zubaşcu Macovei, parohi în Săcel. În desfăşurare se află şi alte programe sociale şi filantropice.

În 2014, pentru activitatea filantropică, preotul Dumitru Iuga, în numele creştinilor ortodocşi din Săcel, ca semn de mulţumire, a fost distins de PF Patriarh Daniel cu Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Distincţii şi aprecieri

Ieri, preotul Dumitru Iuga a primit din partea PS Iustin Sigheteanul, pentru întreaga sa activitate, distincţia de stavrofor, adică dreptul de a purta Sfânta Cruce, însoţită de Gramata Episcopală.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, Corul bisericii, Consiliul Local, binefăcători ai sfântului locaş de închinare şi rugăciune.

A fost sfinţit Izvorul Popii

Izvorul satului, aflat la drumul naţional din centrul localităţii Săcel, a fost recent amenajat de preotul paroh, cu sprijinul Primăriei şi consilierilor parohiali, şi a devenit un reper al zonei, un loc îngrijit şi înnobilat prin binecuvântarea care a avut loc ieri. Fiindcă se numeşte Izvorul Popii, acest loc a devenit unul de aducere aminte şi cinstire a tuturor preoţilor slujitori la Sfântul Altar bisericii Săcelului, dar şi a celor care vor fi de acum înainte. Ei sunt scrişi pe o placă de marmură.

La întoarcere, PS Iustin Sigheteanul a vizitat biserica Parohiei Bogdan Vodă.

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...