Micii creștini ai Parohiei Ortodoxe „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca au fost răsplătiți cu ocazia zilei de 1 iunie cu o excursie-pelerinaj la mănăstiri din Țara Lăpușului, ce a avut loc sâmbătă, 4 iunie 2016, în care au vizitat locuri de o valoare deosebită și au aflat multe lucruri noi despre viața monahală și monumentele importante ale zonei.
Însoțiți de părintele paroh Cristian Baciu și câțiva voluntari, copiii au pornit deodată cu răsăritul soarelui, prima oprire fiind la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” de la Dealul Mare, județul Maramureș, într-o poiană pitorească înconjurată de păduri de fag. După ce au vizitat locașurile mănăstirii și s-au închinat în biserica nouă a așezământului monahal, micii pelerini au luat drumul văii Lăpușului și au ajuns în localitatea Rogoz, unde au vizitat Biserica monument UNESCO cu hramul „Sfânta Parascheva”, una dintre cele mai interesante și frumoase așezăminte sacre din Transilvania. Comoara arhitecturală de lemn ce datează din anul 1663 le-a fost prezentată celor mici de părintele Ioan Chirilă, care le-a arătat totodată și muzeul de obiecte tradiționale din localitate. Impresionați de istoria și frumusețea monumentului de la Rogoz, copiii au pornit și spre ultima atracție a pelerinajului, respectiv Mănăstirea Lăpușu Românesc, unde viețuitoarele așezământului monahal le-au pregătit masa, pe care cei mici au servit-o în trapeza de vară a mănăstirii.
Pelerinajul în Țara Lăpușului a fost pentru cei mici o adevărată deconectare dar și un prilej de a-și îmbunătăți cultura generală și spirituală. După ce se vor întoarce acasă, ei nu vor sta departe de biserică, întrucât îi așteaptă noi activități distractive în cadrul atelierelor „Micul Prinț” din cadrul parohiei.