„Oameni egali – Drepturi egale!” – Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități, la Turda

de | dec. 6, 2017

Centrul de Recuperare Psiho-Neuromotorie pentru Copii cu Dizabilităţi „Sfânta Irina” şi Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulatoriu pentru Adulţi „Sfântul Vasile cel Mare” din Turda au marcat Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități la Teatrul „Aureliu Manea”, printr-un concert de colinde.

La evenimentul ce a avut loc luni, 4 decembrie 2017, de la ora 14:00, a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Cu acest prilej, Ierarhul a rostit câteva cuvinte de încurajare şi a îndemnat la empatie cu cei aflaţi în suferinţă.

Pe scena teatrului turdean au susținut concerte de colinde: Grădinița „Acoperământul Maicii Domnului” din Poiana, Școala „Simion Balint” din Copăceni, Centrul de Recuperarea „Sfânta Irina”, Grădinița „Prichindelul Isteț”, Grădinița „Dr. Ioan Rațiu”, precum și beneficiarii centrului ambulator de recuperare neuromotorie „Sfântul Vasile cel Mare”.

Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități este sărbătorită în fiecare an pe data de 3 decembrie, promovând mesajul „Oameni egali – Drepturi egale!”.

Centru înfiinţat din 2009

Centrul de recuperare psiho-neuromotorie pentru copiii cu dizabilităţi din Turda a fost înfiinţat în 2009, la iniţiativa Parohiei Turda-Oprişani 2 şi a Fundaţiei filantropice „Sfânta Irina“. În primii doi ani de funcţionare s-au făcut eforturi pentru achiziţionarea aparaturii specifice cât mai performante, iar în 2011 a fost inaugurat un parc destinat copiilor cu dizabilităţi.

Centrul „Sfânta Irina” Turda, funcţionează ca centru de zi (sistem ambulator) şi are ca obiect de activitate oferirea și efectuarea tratamentelor de recuperare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilităţi de pe raza judeţului Cluj, fără discriminare, indiferent de etnie, religie, gen, nivel de instruire, mediu de provenienţă și situaţie financiară.

Centrul oferă un model de servicii integrate de recuperare psiho-neuromotorie de tip ambulator, consiliere şi suport, destinat copiilor cu dizabilităţi de tip fizic şi psiho-neuromotor, din familii sau centre rezidenţiale, care încurajează participarea activă și accesul nemijlocit al acestei categorii de beneficiari în viața socială, prevenind astfel izolarea şi separarea de comunitate a acestora.

Copiii beneficiază, în regim ambulator, de servicii de recuperare şi reabilitare constând în: kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical, terapie psihopedagogică, terapie logopedică. Pe lângă serviciile de recuperare, centrul oferă și consiliere socială şi spirituală pentru copiii beneficiari și familiile acestora, evaluare medicală de specialitate și transport cu autovehiculul special adaptat pentru persoanele cu handicap motor.

Centrul funcționează în baza unui parteneriat între Consiliul Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, şi Fundaţia Filantropică „Sfânta Irina” Turda, conform pr. Florian Şimonca.

FOTO: Marius Romilă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...