Pe parcursul a câtorva emisiuni, preoții Petru Ilea și Claudiu Precup alături de invitații noștri vom puncta acest eveniment marcant pentru Biserica Ortodoxă din România, și anume Oastea Domnului la Centenar.
Oastea Domnului a apărut în condițiile speciale ale primului deceniu de după Marea Unirea din 1918. Transilvania era un teritoriu multietnic, iar elita ortodoxă trebuia să se remarce pe plan cultural și religios. Tocmai de aceea, în fruntea Mitropoliei Ardealului a fost instalat Nicolae Bălan, intelectual de frunte al Transilvaniei, cu studii teologice la Oxford și profesor la Academia Andreiană.
Printre acțiunile sale ca întâistătător al mitropoliei s-a numărat și aducerea unor preoți entuziaști la Sibiu, care să se ocupe cu activitatea misionară. Unul dintre aceștia a fost preotul Iosif Trifa, Parohul din Vidra de Sus, Județul Alba Iulia, satul natal al lui Avram Iancu. Părintele Iosif Trifa și a luat Misiunea în serios, și așa se face că, simțind nevoia unei revigorări morale, la cumpăna dintre ani, atunci când se trecea din 1922 în 1923, a lansat un manifest de revigorare spirituală.
Mai multe detalii puteți afla ascultând înregistrarea emisiunii noastre, în cadrul căreia i-am avut ca invitați pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și pe părintele profesor Gheorghe Șanta.
