Oastea Domnului, la centenar (I)

de | ian. 6, 2023

Pe parcursul a câtorva emisiuni, preoții Petru Ilea și Claudiu Precup alături de invitații noștri vom puncta acest eveniment marcant pentru Biserica Ortodoxă din România, și anume Oastea Domnului la Centenar.

Oastea Domnului a apărut în condițiile speciale ale primului deceniu de după Marea Unirea din 1918. Transilvania era un teritoriu multietnic, iar elita ortodoxă trebuia se remarce pe plan cultural și religios. Tocmai de aceea, în fruntea Mitropoliei Ardealului a fost instalat Nicolae Bălan, intelectual de frunte al Transilvaniei, cu studii teologice la Oxford și profesor la Academia Andreiană.

Printre acțiunile sale ca întâistătător al mitropoliei s-a numărat și aducerea unor preoți entuziaști la Sibiu, care se ocupe cu activitatea misionară. Unul dintre aceștia a fost preotul Iosif Trifa, Parohul din Vidra de Sus, Județul Alba Iulia, satul natal al lui Avram Iancu. Părintele Iosif Trifa și a luat Misiunea în serios, și așa se face că, simțind nevoia unei revigorări morale, la cumpăna dintre ani, atunci când se trecea din 1922 în 1923, a lansat un manifest de revigorare spirituală. 

Mai multe detalii puteți afla ascultând înregistrarea emisiunii noastre, în cadrul căreia i-am avut ca invitați pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și pe părintele profesor Gheorghe Șanta.

Atelier filocalic
Atelier filocalic
Oastea Domnului, la centenar (I)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prileapetru/" target="_self">Pr. Petru Ioan Ilea</a>

Pr. Petru Ioan Ilea

Preot, doctor în teologie, hirotonit preot de către Preasfințitul Vasile Someșanul în data de 6 septembrie 2004 pe seama Centrului de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II unde a slujit până la data de 15 mai 2010 când a fost transferat la Parohia ,,Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca unde slujește în prezent.

Emisiuni recente

Despre perioada Triodului

Despre perioada Triodului

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni - Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica...