Oastea Domnului, la centenar (I)

de | ian. 6, 2023

Pe parcursul a câtorva emisiuni, preoții Petru Ilea și Claudiu Precup alături de invitații noștri vom puncta acest eveniment marcant pentru Biserica Ortodoxă din România, și anume Oastea Domnului la Centenar.

Oastea Domnului a apărut în condițiile speciale ale primului deceniu de după Marea Unirea din 1918. Transilvania era un teritoriu multietnic, iar elita ortodoxă trebuia se remarce pe plan cultural și religios. Tocmai de aceea, în fruntea Mitropoliei Ardealului a fost instalat Nicolae Bălan, intelectual de frunte al Transilvaniei, cu studii teologice la Oxford și profesor la Academia Andreiană.

Printre acțiunile sale ca întâistătător al mitropoliei s-a numărat și aducerea unor preoți entuziaști la Sibiu, care se ocupe cu activitatea misionară. Unul dintre aceștia a fost preotul Iosif Trifa, Parohul din Vidra de Sus, Județul Alba Iulia, satul natal al lui Avram Iancu. Părintele Iosif Trifa și a luat Misiunea în serios, și așa se face că, simțind nevoia unei revigorări morale, la cumpăna dintre ani, atunci când se trecea din 1922 în 1923, a lansat un manifest de revigorare spirituală. 

Mai multe detalii puteți afla ascultând înregistrarea emisiunii noastre, în cadrul căreia i-am avut ca invitați pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și pe părintele profesor Gheorghe Șanta.

Atelier filocalic
Atelier filocalic
Oastea Domnului, la centenar (I)
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prileapetru/" target="_self">Pr. Petru Ioan Ilea</a>

Pr. Petru Ioan Ilea

Preot, doctor în teologie, hirotonit preot de către Preasfințitul Vasile Someșanul în data de 6 septembrie 2004 pe seama Centrului de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II unde a slujit până la data de 15 mai 2010 când a fost transferat la Parohia ,,Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca unde slujește în prezent.

Emisiuni recente

Praznicul Sfintei Treimi | A doua zi de Rusalii (Matei 18, 10-20)

Praznicul Sfintei Treimi | A doua zi de Rusalii (Matei 18, 10-20)

Marile sărbători ale credinței noastre sunt caracterizate de oficierea unor ceremonii, rugăciuni și rânduieli liturgice speciale. Este și cazul zilei de Rusalii, atunci când se obișnuiește, mai ales în comunitățile rurale, dar și în cele urbane, să se iasă în...

Praznicul Sfintei Treimi | A doua zi de Rusalii (Matei 18, 10-20)

Duminica Pogorârii Duhului Sfânt | Ioan 7, 37-53

La cincizeci de zile după Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și la zece zile după Înălțarea Sa la ceruri, Biserica ne cheamă să prăznuim Pogorârea Duhului Sfânt peste comunitatea apostolilor și peste întreaga creație. Cincizecimea sau Rusaliile este praznicul...

Taina nunții și familia creștină

Taina nunții și familia creștină

În aceasă emisiune ne referim la un subiect relevant și important pentru majoritatea credincioșilor ortodocși. Legătura dintre un bărbat și o femeie nu face doar obiectul legislației civile ci mai ales al rânduielilor bisericești. Oamenii credincioși se cunună la stat...