Obiceiurile de Crăciun, prezentate elevilor clujeni

de | dec. 22, 2017

La parohia  „Nașterea Domnului” unde preot paroh este părintele Nicolae Buda, joi, 21 decembrie 2017, a continuat „Colindul la Casa cea frumoasă”.

De această dată, au revenit în mijlocul nostru neobosiții păstrători ai tezaurului artei noastre populare, reprezentanții Centrulului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Mariana Morcan, Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan. Au adus din nou colindul autentic în biserica noastră. De asemenea,  au avut misiunea de a preda  o lecție ideosebită despre „Tradițiile și obiceiurile de Crăciun” elevilor Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca (dir. prof. Eugenia Marcu și Mirela Nicoară). Elevii claselor a II-a A (înv. Cecilia Pașca), a II-a B (înv. Irma Ion) și a IV-a B (înv. Ioana Șasa), însoțiți de d-na Daniela Necula, profesor de religie, au venit pregătiți să poarte un dialog interesant și de suflet cu invitații noștri despre datina colindatului și obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou. Elevii au ascultat colinde, au învățat o colindă pe care copiii, odinioară, (pe alocuri și astăzi) o purtau pe ulițele satelor  și au colindat gazdele, aducând și ei bucurie multă tuturor celor prezenți. În biserică, sub cetina bradului de Crăciun, colinde au răsunat lin și au vestit prin vocile calde și gingașe ale celor mici, Nașterea minunată a Pruncului Iisus în peștera Bethleem. Copiii au impresionat prin naturalețea și firescul cu care au colindat, cete-cete lângă cunoscuții interpreți de muzică populară și i-au asigurat că vor duce colinda învățată acasă, la părinții lor, și pe străzile Clujului, în ajun de Crăciun. Toți colindătorii au primit daruri.

Această întâlnire între generații are rolul de a oferi copiilor posibilitatea de a cunoaște valoarea inestimabilă a  tradițiilor, datinilor și obiceiurilor de Crăciun, a colindelor  care dau unicitate poporului nostru. Ei au prilejul de a ajunge la izvorul curat al acestora și astfel, să le transmită mai departe, generațiilor viitoare ca moștenire de mare preț.

Marilena Asănică

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...