Ocrotitorul spiritual al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, sărbătorit în prezența Înaltpreasfințitului Andrei

de | dec. 7, 2018 | Actualitatea religioasă

Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au participat joi, 6 decembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, la hramul capelei din cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”.

Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost oficiată în ziua de prăznuire a ocrotitorului spiritual al facultății, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi, profesori din cadrul instituției teologice.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu și arhid. drd. Daniel Frumos.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Clujului le-a vorbit tinerilor teologi despre viața Sfântului Nicolae, îndemnându-i să fie buni misionari ai Bisericii în lumea contemporană și să se pregătească din punct de vedere duhovnicesc pentru Nașterea Mântuitorului.

 

În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Liviu Adrian Barz.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit, la finalul Sfintei Liturghii, tuturor profesorilor, Ordinul Centenar „Mihai Vodă”, instituit de Arhiepiscopia Clujului cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

În încheiere, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru sprijinul acordat instituției de învățământ, amintind, totodată, că în această zi s-au împlinit cinci ani de la inaugurarea noului sediu.

 

La eveniment au participat sute de studenți și cadre universitare ale instituției de învățământ teologic clujean, precum și reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar și credincioși clujeni.

Hramul Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost marcat în aceste zile printr-o serie de evenimente religioase și culturale, printre care se numără concerte de colinde, conferințe și lansări de carte.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire episcop Nicolae Ivan.

Mai multe fotografii găsiți AICI

 

Ultimele articole

Părinții deșertului

Părinții deșertului

În conduita lor părinții deșertului au excelat prin multe singularități, au fost asceți aspri și mari mistici au trăit uneori ca niște fiare, uneori ca niște îngeri au făcut minuni și au gravat pe demoni. Toate acestea sunt adevărate, dar secundare și nu aceasta este...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...