Octavian Andronic – jurnalist și caricaturist român

Jurnalist și caricaturist român și cel ce a fondat ziarul Libertatea. A fost redactor-șef și director al acestui ziar până în 1997. Astăzi vom vorbi despre Octavian Andronic.

S-a născut la 2 mai 1946, la Sânnicolau-Mare, judeţul Timiş. El a absolvit Liceul ”Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel şi, în 1969, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. A debutat, în acelaşi an, în presă unde a lucrat timp de două decenii, ca reporter la ”Informaţia Bucureştiului” .

La data de 22 decembrie 1989 a fondat ziarul ”Libertatea”, al cărui redactor şef şi director a fost până în 1997, când a devenit, timp de un an, director mass-media la Grupul Ringier România. De asemenea, Octavian Andronic a condus proiectul ziarului „Informația de prânz” la grupul MediaPro și a fost, vreme de un an, directorul general adjunct al postului Tele7abc (2000-2001) . Din anul 2002 a condus Agenția de presă AmonNews, pe care a înființat-o.  La 1 martie 2006 a preluat conducerea ziarului ”Cronica Română”, ca director executiv.

S-a afirmat, în domeniul caricaturii, din anii studenţiei, debutând la ”Viaţa studenţească”. A publicat caricatură, sub pseudonimul Ando, în diferite gazete şi reviste. A fost iniţiatorul (1998) procedeului computerizat de realizare a caricaturii animate.

A fost consul onorific al Republicii Uruguay în România (1992-2009) şi a fost vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (1995-1997). În 2000 a îndeplinit poziţia de preşedinte al Fundaţiei AlegRO, iar din mai 2000 a fost editorul primului ‘ziar electronic’ de autor, ”Ziarul Personal”.

În 2005-2006, pentru timp de 6 luni, a susținut un talk-show, intitulat Sensurile actualității.
Octavian Andronic, împreună cu fiica sa, Ana Ştefania Andronic, au vernisat, la 15 martie 2011, la Cercul Militar Naţional, expoziţia de grafică digitală, pictură şi grafică satirică ‘2 în 1’.

Octavian Andronic a murit la 12 decembrie 2020.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Andronic

https://www.agerpres.ro/documentare/2020/12/12/jurnalistul-si-caricaturistul-octavian-andronic-a-incetat-din-viata-fisa-biografica–626791

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Octavian Andronic – jurnalist și caricaturist român
Loading
/
Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Edith Stein și Știința Crucii | Episcopul Benedict

Sfântul Pavel în Epistola către Galateni (6, 14) va spune lucrul următor: Mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume! De aici și principiul de viață și opera de...

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

Cardinalul Nguyen van Thuan și drumul speranței | Episcopul Benedict

„Îmi accept crucea și o sădesc, cu propriile mele mâini, în inima mea. Dacă mi-ai permite să aleg, nu aș schimba nimic, pentru că ești cu mine! Nu mă mai tem, căci am înţeles. Eu Te urmez în patima Ta și în învierea Ta”[1]. Acestea sunt cuvintele cardinalului...

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Părintele Ioan Iovan, „martorul euharistic” | Episcopul Benedict

Cine m-a apropiat de Liturghie şi de Euharistie, decât Maica Domnului? Cine mi-a dat în gând atunci și acum? Mă cutremur când creștinii vin să-şi spună ofurile. La un moment dat le tremură fața, ochii, încep să plângă, şi pe mine mă topesc! Din asta trăiesc! Doamne,...