Octavian Andronic – jurnalist și caricaturist român

de | mai 2, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Jurnalist și caricaturist român și cel ce a fondat ziarul Libertatea. A fost redactor-șef și director al acestui ziar până în 1997. Astăzi vom vorbi despre Octavian Andronic.

S-a născut la 2 mai 1946, la Sânnicolau-Mare, judeţul Timiş. El a absolvit Liceul ”Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel şi, în 1969, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. A debutat, în acelaşi an, în presă unde a lucrat timp de două decenii, ca reporter la ”Informaţia Bucureştiului” .

La data de 22 decembrie 1989 a fondat ziarul ”Libertatea”, al cărui redactor şef şi director a fost până în 1997, când a devenit, timp de un an, director mass-media la Grupul Ringier România. De asemenea, Octavian Andronic a condus proiectul ziarului „Informația de prânz” la grupul MediaPro și a fost, vreme de un an, directorul general adjunct al postului Tele7abc (2000-2001) . Din anul 2002 a condus Agenția de presă AmonNews, pe care a înființat-o.  La 1 martie 2006 a preluat conducerea ziarului ”Cronica Română”, ca director executiv.

S-a afirmat, în domeniul caricaturii, din anii studenţiei, debutând la ”Viaţa studenţească”. A publicat caricatură, sub pseudonimul Ando, în diferite gazete şi reviste. A fost iniţiatorul (1998) procedeului computerizat de realizare a caricaturii animate.

A fost consul onorific al Republicii Uruguay în România (1992-2009) şi a fost vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (1995-1997). În 2000 a îndeplinit poziţia de preşedinte al Fundaţiei AlegRO, iar din mai 2000 a fost editorul primului ‘ziar electronic’ de autor, ”Ziarul Personal”.

În 2005-2006, pentru timp de 6 luni, a susținut un talk-show, intitulat Sensurile actualității.
Octavian Andronic, împreună cu fiica sa, Ana Ştefania Andronic, au vernisat, la 15 martie 2011, la Cercul Militar Naţional, expoziţia de grafică digitală, pictură şi grafică satirică ‘2 în 1’.

Octavian Andronic a murit la 12 decembrie 2020.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Andronic

https://www.agerpres.ro/documentare/2020/12/12/jurnalistul-si-caricaturistul-octavian-andronic-a-incetat-din-viata-fisa-biografica–626791

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Octavian Andronic – jurnalist și caricaturist român
Octavian Andronic – jurnalist și caricaturist român
/
Acoperământul Maicii Domnului | Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

Acoperământul Maicii Domnului | Pr. Conf. Dr. Lucian Farcaşiu

Maica Domnului se bucură de o cinstire deosebită în teologia Bisericii Ortodoxe şi de o preţuire aleasă în evlavia credincioşilor ei. Printre temeiurile cinstirii ei se numără faptul că este Născătoare de Dumnezeu (Theotokos), L-a adus în lume, născându-L pe Fiul lui...

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Vreme de 1000 de ani, Apusul și Răsăritul au fost unite în aceeași credinţă creștină. Creștini din Spania sau Galia puteau merge în pelerinaj la Locurile Sfinte și să se simtă la fel de acasă într-o biserică greacă sau siriană ca în bisericile din ținuturile lor de...

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

„Și iată-mă ortodox. Nici nu mai știu de când”. Karl Christian Felmy, 2010. În seara zilei duminicii din 9 iulie 2023 am aflat cu tristețe că diaconul Vasilij Karl Christian Felmy, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați teologi ortodocși contemporani, s-a mutat...