Omul care îşi aduce aminte de moarte nu îşi mai permite să trăiască oricum – IPS Andrei, Mitropolitul Clujului

de | oct. 26, 2018

Vineri seara, 26 octombrie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului  și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la altarul de vară din incinta Catedralei Patriarhale din București.

După Slujba Vecerniei cu Litie, ierarhul le-a explicat credincioşilor participanţi că „Omul care îşi aduce aminte de moarte şi ştie că zilele lui sunt puţine nu îşi mai permite să trăiască oricum, ci încearcă să trăiască după voia lui Dumnezeu”, informează site-ul Basilica.ro.

Vorbind despre Răstignirea duhovnicească, tema cuvântului rostit, Înaltpreasfinţia Sa l-a prezentat pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou „exemplu absolut de răstignire duhovnicească”, explicând că în contemporaneitate e mai dificil de abordat această temă.

„Într-o lume subjugată de plăcere, în care este o anume repulsie faţă de nevoinţă, post, metanie şi faţă de celelalte acte de pocăinţă, este foarte greu să vorbeşti de răstignire duhovnicească”, a spus Părintele Mitropolit.

Urmare a acestei situaţii, Mitropolitul Clujului a îndemnat la aducerea aminte „că suntem trecători” şi „să purtăm grijă de suflet”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor de la Catedrala Patriarhală din București

Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor de la Catedrala Patriarhală din București #LIVE #26octombrie

Publicată de TRINITAS TV pe Vineri, 26 octombrie 2018

 

Mulţi dintre pelerinii care vin la Patriarhie zilele acestea de hramul Catedralei Patriarhale au posibilitatea de a întâlni şi ruga Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, şi Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Bucureşteanul, sfintele lor moaşte fiind aşezate spre închinate în proximitatea lăcaşului de cult.

Foto Credit: Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...