Opera din Cluj la 100 de ani | Mitropolitul Andrei a transmis un mesaj de felicitare

de | mai 26, 2020 | Cultură

Opera Națională Română Cluj-Napoca a celebreat luni, 25 mai 2020, o sută de ani de la prima ridicare de cortină. Cu acest prilej, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a transmis un mesaj de felicitare:


Domnului Florin Estefan, directorul Operei Naționale din Cluj-napoca

Se împlinesc 100 de ani de când Opera Națională din Cluj face o misiune culturală și spirituală de excepție.

Cei ce slujesc această artă, pot spune dimpreună cu oamenii credincioși: „Toată suflarea să laude pe Domnul!” (Psalmul 150,6).

Iar Sfântul Vasile cel Mare ne spune că interpretarea cântării „face să slăbească mânia sufletului și înfrânează pornirea către patimi. Căci cine, oare, mai poate fi socotit vrăjmaș al altuia, atunci când își unește glasul la un loc cu el, pentru a da laolaltă laudă lui Dumnezeu?

La acest soroc rotund, Vă felicităm pe dumneavăastră și pe toți cântăreții de la Opera din Cluj.

Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți artiștii de la Opera din Cluj. La mulți ani!

ANDREI

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului

 şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului  


Părintele Mitropolit Andrei și Florin Estefan, directorul Operei din Cluj

Părintele Mitropolit Andrei și Florin Estefan, directorul Operei din Cluj

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și-a deschis pentru întâia oară ușile pe data de 25 mai 1920, cu spectacolul inaugural AIDA de Giuseppe Verdi, un titlu legendar montat pe o scenă care scria istorie. I-au urmat stagiuni marcate de inspirație și viziune, artiști valoroși și producții memorabile. De la inaugurare şi până în prezent, pe scena teatrului liric clujean au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate şcolile şi stilurile, aici fiind montate totodată peste patruzeci de creaţii româneşti – multe în premieră absolută. Prestigiul Operei a fost purtat şi peste hotare, datorită numeroaselor turnee internaţionale, precum şi a unor solişti de înaltă ţinută artistică, formaţi la Cluj şi deveniţi nume de rezonanţă universală, precum: Angela Gheorghiu, Alexandru Agache, Adela Zaharia, Ion Buzea, Lucia Stănescu, Carmen Oprişanu, Simona Noja, Nicoleta Ardelean, George Petean, Tatiana Lisnic, Ștefan Pop, Mihai Zamfir, Zoltán Nagy și mulți alții.


Foto: Nicu Cherciu / Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Ultimele articole

11 mai – Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor

10 mai – Sf. Ap. Simon Zilotul

Sf. Ap. Simon Zilotul – Acest sfânt Apostol era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos şi Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Când Simon a avut nunta cea legiuită, a fost chemat şi Iisus cu ucenicii acolo,...

Bucuria duhovnicească

Bucuria duhovnicească

Se pune întrebarea „Ce este bucuria?”. Învierea Domnului ne-a redat bucuria pe care se întemeiază credința și nădejdea în Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Unde-ți este moarte boldul? Unde-ți este iadule biruința? A înviat Hristos și se bucură îngerii, iar...

Mai multe din Cultură