Orchestra „Cununa Transilvană” lansează un nou material muzical de excepție

de | iul. 16, 2021

Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a  pregătit în perioada de pandemie un nou material muzical de excepție. Intitulat „Folclor muzical din județul Cluj (românește, ungurește, evreiește, țigănește)”, CD-ul cuprinde suite și solo-uri instrumentale, interpretate de membrii orchestrei, dar și cântece vocale din zona Huedinului, în interpretarea solistei Mariana Morcan.

Materialul va fi prezentat publicului iubitor de folclor vineri, 16 iulie 2021, în cadrul unui spectacol extraordinar, care va debuta la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca. Orchestra va aduce în atenția publicului o parte dintre suitele instrumentale cuprinse pe acest album, alături de interpreta Mariana Morcan. Totodată, în scenă vor fi prezenți tineri interpreți tineri din Câmpia Transilvaniei, Diana Haja și Iacob Pop, jucăuși și ceterași din mai multe zone ale județului Cluj, care vor prezenta folclor românesc dar și al comunităților etnice conlocuitoare: maghiare, rome și evreiești. Este vorba despre ceterașul Alexandru Ciurcui (Șandorică) din Sopor, alături de nepotul său Alexandru Ciurcui, Formația de jocuri tradiționale din Frata, coordonator Romulus Bucur, Grupul instrumental „Zorile” din Mociu, primașul Țuli Carol (Stângaciu), Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu, coordonator Traian Sălăgean, un grup instrumental maghiar de la Mera și Formația klezmer „Mazel Tov”.

Invitatul special al spectacolului este horitorul Vasile Soporan din Frata, județul Cluj, cel mai important reprezentant al folclorului vocal-coregrafic din Câmpia Transilvaniei, desemnat Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii. Repertoriul său pune în valoare creativitatea unui ţăran ancorat în cultura tradiţională. De altfel, în cadrul spectacolului, vor evolua mai multe Tezaure Umane Vii din județul Cluj. Pe lângă horitorul Vasile Soporan este vorba despre ceterașul Alexandru Ciurcui, grupul instrumental „Zorile” și jucăușul Dumitru Moldovan din Frata. Tot cu această ocazie, instituția clujeană va prezenta scurte filme documentare etnografice realizate în ultima perioadă, în cadrul cercetărilor efectuate în teren.

Orchestra „Cununa Transilvană” lansează un nou material muzical de excepție

Orchestra clujeană „Cununa Transilvană” activează de aproape 65 de ani pentru păstrarea integrității fiinţei folclorului românesc. „Prezentul proiect de restaurare se înscrie pe traiectoria nobilă de tezaurizare a patrimoniului muzical național și readuce în prim-plan repertoriile și parfumul muzicii instrumentale de altădată”, scrie etnomuzicologul dr. Mircea Cîmpeanu în prefața albumului.

CD-ul, cu o grafică de excepție semnată de Nicolae Nerțan, în format tip carte, al cărui conținut este prezentat și-n limba engleză, cuprinde o varietate de melodii instrumentale și cântece vocale din județul Cluj, vizând următoarele categorii: folclorul românilor și folclorul comunităților etnice aparținătoare (maghiari, romi și evrei). Este vorba, în mare parte, de melodii instrumentale, selectate din culegerile de folclor din județul Cluj, ce aparțin folcloriștilor Virgil Medan, Zamfir Dejeu, Mircea Cîmpeanu, dar și din repertoriul instrumentistului Fodor Sámuel (Neti Sony). Potrivit redactorului muzical și dirijorului Orchestrei „Cununa Transilvană”, prof. Ovidiu Barteș, „Compact discul prezintă varietatea și bogăția multicoloră a tradiției, care se conturează din îmbinarea de stiluri și genuri multietnice, întâlnite în întreg județul Cluj. Am dorit să realizez un material audio a cărei valoare să fie remarcată prin frumusețea melodiilor selectate, ritmicitatea-melodică a discursului sonor, multitudinea ornamentală și complexitatea stilistică, aspecte structurale specifice genurilor folclorice din județul nostru. Acest substitut sonor reprezintă un reper solid în ceea ce privește conservarea și promovarea folclorului tradițional, aducând astfel la cunoștința publicului larg, a specialiștilor și instrumentiștilor de pretutindeni, un material muzical de excepție”.

Accesul la spectacolul de lansare a CD-ului se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate de la Librăriile Cărturești din Cluj-Napoca, sau online, pe www.myticket.ro și www.entertix.ro. Biletele se pot achiziționa și-n ziua spectacolului, de la ora 16:30, de la casieria Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Prezentări de carte la Academia Română Filiala Cluj-Napoca

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, găzduiește joi, 16 mai 2024, începând cu ora 11, o manifestare culturală dedicată prezentării de carte, organizată de Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, ce va avea loc în sala de conferințe a filialei,...

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Etnostory, farmecul satului românesc la Iulius Mall Cluj

Lumea satului poposește la mall. Cum? Prin „ETNOSTORY”, o expoziție de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de...

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Festivalul Național Cultural MIRAJE 2024: artă și incluziune

Orașul Cluj-Napoca devine gazda unei manifestări culturale extraordinare - Festivalul Național Cultural MIRAJE. Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, acest eveniment de marcă aduce în prim-plan talentul și pasiunea tinerilor cu cerințe educative speciale, precum și a...