Paraclisul Centrului Social-Misionar din Cojocna, sfințit de Mitropoliții Andrei și Serafim

de | sept. 3, 2022

Sâmbătă, 3 septembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu  Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, au binecuvântat Centrul Social-Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cojocna, județul Cluj, și au târnosit paraclisul Centrului. 

De la ora 8:30, cei doi ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a paraclisului, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Lăcașul de rugăciune a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea centrului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al Mitropolitului Serafim – arhidiaconul Dumitru Dura, preotul paroh Georgel Rednic, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Serafim a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre importanța rugăciunii în viața creștinului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un gând duhovnicesc, felicitându-i pe toți cei care pun în practică faptele milei creștine și s-au implicat în edificarea paraclisului și a centrului social-misionar.

 

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Georgel Rednic „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. De asemenea, „Crucea Transilvană” pentru mireni a fost conferită doamnei preotese Natalia Viorela Rednic și Asociației „Vereinigte Aktion für Rumänien” din Germania; Asociației germane „Rumanische Hilfe Postdam” i-a fost oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”; părintele Florin Ignat, preot misionar și asistent social al Protopopiatului Cluj I a primit „Gramata Mitropolitană, însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a fiecărui creștin”, domnii Ovidiu Tomoiagă și Flaviu Bojan au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnul Adrian Sztoika a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Totodată, diplome de aleasă cinstire au primit și alți binefăcători, iar toți copiii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La rându-i, părintele paroh Georgel Rednic a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea centrului social-misionar.

La slujbă au participat numeroși credincioși, autorități locale și centrale, în frunte cu fostul președinte al României, Emil Constantinescu, care, la finalul slujbei, a rostit o alocuțiune.

 

Scurt istoric

Intenţia ridicării unui Centru Social-Misionar în localitatea Cojocna apare încă din anul 2012, dar doar în 2014 se concretizează o colaborare cu mai multe fundaţii filantropice din Germania, astfel încât pe 27 martie 2016 a fost pusă piatra de temelie a acestui centru menit să deservească nevoile spirituale și materiale ale comunității. Au urmat etape succesive de edificare marcate de dificultăţi administrative şi financiare, dar şi de gesturi caritabile ale unor oameni de suflet din ţară şi străinătate, care au ajutat la materializarea proiectului, conform Hrisovului.

În primăvara lui 2019, o sală de activităţi sociale a devenit spaţiu de rugăciune, iar spre finalul anului 2020 a fost ridicat şi acoperit paraclisul. Începând cu anul 2021, în urma realizării finisajelor necesare bunei funcţionări, paraclisul a intrat într-un program liturgic constant şi susţinut. În prima parte a anului 2022, au avut loc ultimele lucrări de amenajare și înfrumusețare care au încununat cei zece ani de muncă şi jertfelnicie ai părintelui Georgel Rednic, sprijinit de asociaţii şi voluntari din Germania şi Olanda, dar şi de autorităţile locale şi de bunii credincioşi din cartierul de rromi din Cojocna.

În cadrul Centrului Social-Misionar au loc acțiuni pentru persoanele dezavantajate și cu nevoi speciale, precum și numeroase activități culturale, artistice, socio-educative și recreative pentru copiii și tinerii din comunitatea rromă din Cojocna.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...