Parastas la un an de la trecerea la cele veșnice a maestrului Dumitru Fărcaş

de | aug. 3, 2019 | Actualitatea religioasă, Uncategorized

Sâmbătă, 3 august 2019, la ora 12:00, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Orodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, în curtea casei din Groşi, Baia Mare, a lui Dumitru Fărcaş, la mormântul marelui maestru, parastasul la un an de zile de la trecerea sa la cele veşnice. Cu această ocazie a fost  binecuvântată noua cruce de pe mormânt său.

Au participat la slujba parastasului Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Prof. Dr. Claudiu Pop, paroh în Groşi, Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, paroh în Târgu Lăpuş.

Slujba parastasului a fost oficiată la dorinţa fiicei Andreea cu familia, iar din Groşi, din Baia Mare şi din Cluj-Napoca au venit rudenii şi prieteni.

Între aceştia, actorul Dorel Vişan, care i-a adus un omagiu la împlinirea unui an de la trecerea în veşnicie, groşenii de naştere – taragotistul Dan Gâdea şi acordeonistul Dorel Rohian, prietenul şi consăteanul său bun, care îi asigura acompaniamentul la aproape toate concertele din ultimii ani –, rapsodul Nicolae Sabău, solista Angela Buciu, primarul Florin Boltea, viceprimarul Gavril Ardusătan, Viorel Bunea din Cluj Napoca, Dr. Ilie Gherheş. De la Direcţia pentru Cultură a judeţului Maramureş a fost prezent directorul acesteia, Dr. Ioan Marchiş, sculptor, care a venit însoţit de mai mulţi tineri artişti plastici. A venit din Cluj-Napoca editorul Vasile Iuga de Sălişte, profesorul Marinca.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei s-a adresat mulţimii adunate, spunând cuvinte de suflet:

Cu mult drag şi cu emoţie am venit acum, la un an de zile de la plecarea în eternitate a maestrului Dumitru Fărcaş, ca să-i sfinţim crucea, să ne rugăm pentru sufletul lui aşa cum e datina străbună, făcându-i parastas şi să ne amintim cât de mult a reprezentat pentru noi. Creştini fiind, credem că el n-a pierit. Citim în sfânta Scriptură în a Doua Epistolă către corinteni, în capitolul V, în primul verset, că atunci când casa noastră pământească se destramă, avem de la Dumnezeu în Ceruri o casă nefăcută de mână, o casă veşnică. Şi credem, în virtutea cuvântului lui Dumnezeu, că maestrul Dumitru Fărcaş este acolo, în casa aceea frumoasă din ceruri.

Actorul Dorel Vişan a vorbit despre personalitatea inegalabilului taragotist, despre care a afirmat:

 El a făcut ce au făcut foarte puţini oameni în lume. Anume, dintr-un instrument a făcut o operă. Numai minţile mari ale lumii au făcut aşa ceva. Şi prin această lucrare a lui, care a primit harul lui Dumnezeu, pentru că altfel nu putea să facă, prin această lucrare va rămâne veşnic.

Cât priveşte crucea de pe mormânt, aceasta a fost sculptată după modelul crucilor vechi maramureşene, în lemn de stejar, de Pătru Codrea din Valea Stejarului.

Aceasta este adevărata cruce maramureşeană, crucea înscrisă în cerc, care devine semnul soarelui, simbol care datează din epoca bronzului”, a spus Dr. Ioan Marchiş. Simbol dacic şi celtic în acelaşi timp – cruce înscrisă în cerc cu funia solară.

Un moment artistic cu melodii cunoscute de-ale sale au oferit profesorul Dan Gâdea la taragot şi Dorel Rohian la acordeon. Momentul a fost presărat cu o binecuvântată ploaie de vară, semn că şi cerul îl regretă pe maestru şi plânge după el.

Autor: Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Photo Credit: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Ultimele articole

23 octombrie – Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului

23 octombrie – Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului

Acest Sfânt Iacob, numit fratele Domnului (Galateni 1, 19), a fost cel dintâi episcop al Ierusalimului. El nu face parte dintre cei 12 Apostoli ai Domnului, ci dintre cei 70, şi era numit frate al Domnului, ca şi Sfinţii Simeon (Simon), Iuda...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Turda

Clericii din Protopopiatul Ortodox Turda s-au reunit joi, 22 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Mihai Vodă și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Hramul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia

Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri, 21 octombrie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit marți, 20 octombrie 2020, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat la Mănăstirea Dobric și a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict...