Părintele Arhim. Mihail Goia, fostul stareț al Mănăstirilor Nicula și Toplița a trecut la cele veșnice

de | sept. 2, 2016

Staretul Mănăstirii „Sfântul Ilie” de la Toplița va fi înmormântat sâmbătă, 3 septembrie 2016. Părintele Mihail Goia, unul dintre cei mai însemnaţi stareţi ai monahismului transilvan, a trecut la Domnul pe 31 august.

Pentru odihna sufletului său, se vor ruga în această seară la slujba priveghiului nenumărați călugari, stareți și credincioși în frunte cu Mitropolitul Clujului. Slujba înmormântării va avea loc mâine și va fi oficiată de PS Ignatie Mureșanul, episcop vicar al Spaniei și Portugaliei.

Părintele Mihail Goia, s-a născut Miron la 23 noiembrie 1927 în Topliţa, jud. Harghita, deşi singur la părinţi a plecat la Mânăstirea Neamţ în 26 octombrie 1940 şi a fost tuns în monahism la 1948. Dimpreună cu stareţul Varahiil s-a așezat la Mânăstirea Nicula în decembrie 1948. Diacon şi preot a fost hirotonit la 20 iunie 1948 la Iaşi şi respectiv 1 decembrie 1949 la Cluj.

Datorită sănătăţii precare a mamei sale încearcă să plece la Mânăstirea Topliţa în repetate rânduri dar nu reuşeşte.

După ce a fost stareţ provizoriu la Râpa Râmeţ în 1952, va deveni întâi stătător la Nicula la 23 mai 1955 şi va păstra această funcţie până în august 1957 când va pleca la Mânăstirea „Sfântul Ilie” – Topliţa, unde a devenit stareţ şi arhimandrit, socotit fiind printre cei mai însemnaţi stareţi ai monahismului transilvan.

Dumnezeu să-l odihnească!

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...