Părintele Constantin Galeriu, evocat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj

de | dec. 5, 2018

Miercuri, 5 decembrie 2018, de la ora 17:00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc conferința „Prezența și receptarea Părintelui Constantin Galeriu în agora virtuală. Secvențe digitale la 100 de ani de la nașterea sa”, susținută de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În deschiderea serii, Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu și arhid. drd. Daniel Frumos, au susținut un concert de colinde.

În continuare, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și cadru universitar al facultății, a susținut o conferință despre „Prezența și receptarea Părintelui Constantin Galeriu în agora virtuală”, ilustrând și secvențe digitale la 100 de ani de la nașterea sa, prin care a evidențiat prezența Părintelui Constantin Galeriu în mediul virtual.

La final, Părintele Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură în care a evidențiat personalitatea de bun propovăduitor al Cuvântului a Părintelui Galeriu, în perioada comunistă.

Moderatorul evenimentului a fost arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă și directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din Cluj-Napoca.

Prezenți la conferință au fost studenții facultății, cadrele universitare ale instituției de învățământ superior, precum și alți invitați.

Evenimentul face parte din seria activităților incluse în cadrul Săptămânii Facultății, dedicate Centenarului Marii Uniri, ce se desfășoară la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” în perioada 28 noiembrie – 6 decembrie 2018.

Părintele Constantin Galeriu, evocat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din ClujPărintele Constantin Galeriu (n. 21 noiembrie 1918 – d. 10 august 2003) a fost unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie. În anul 1974 părintele Constantin Galeriu devine preotul paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din București, iar începând cu data de 1 ianuarie 1990 este ales vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Pentru predicile sale pline de mărturisiri curajoase, într-o perioadă în care libertatea cuvântului era aspru pedepsită, părintele Constantin Galeriu a fost  închis de două ori, făcând și el parte din ceata pătimitorilor din perioada comunistă.

Sursa: Silvia Filipoi/Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...