Părintele Constantin Necula, invitat principal al conferinței despre pericolele consumului de droguri, la Cluj-Napoca

de | mart. 18, 2024

Personalități marcante vor discuta, în 18 aprilie, la Cluj-Napoca, despre pericolele consumului de droguri și importanța relațiilor dintre membrii familiei.

În cadrul conferinței internaționale „ALEG” (ora 17:00, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”), părintele Constantin Necula va discuta cu Nicoleta Amariei, consilier în adicții, și dr. Florin Lucian Mărghitaș, medic specialist în medicină psihosomatică, despre pericolele consumului de droguri, lupta continuă cu nevoia și cererea de droguri și importanța unei relații puternice între copii și părinți.

„Substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în societate, din cauza efectelor pe care le produc, dar și a existenței unei «oferte», din păcate, accesibile. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Substanțele cu efect psihoactiv trec de bariera de sânge a creierului și alterează rațiunea consumatorului, având ca rezultat modificări la nivelul proceselor psihice și ale comportamentului, generând dependență fizică și psihică. Familia și anturajul adolescenților reprezintă cei mai importanți factori care pot influența decisiv decizia de a consuma sau nu astfel de substanțe. Este, așadar, îngrijorător din orice perspectivă ai privi lucrurile, iar lupta noastră, a adulților, părinți sau specialiști, este continuă și îndârjită pentru binele copiilor noștri”, declară, într-un comunicat al organizatorilor, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, chestor de poliție Mihai Rus.

„Peste tot în lume autoritățile se confruntă cu efectele traficului și consumului de droguri. Implicarea Asociației Internaționale a Polițiștilor în organizarea acestui eveniment este încă o dovadă a importanței acordate subiectului prevenirii traficului și consumului de droguri. Ne bucurăm de prezența prietenilor noștri polițiști din Spania, Polonia, Suedia, Germania, Croația, Cipru, Grecia și Olanda, delegații cu care vom dezbate modele de bune practici pe tematică. IPA – cea mai mare organizație de prietenie a polițiștilor din întreaga lume – a fost creată la 1 ianuarie 1950. De atunci, motto-ul său «Servo per amikeco» («Servicii prin prietenie» – în limba esperanto) a câștigat, în peste cinci decenii de existență, mai mulți aderenți decât și-ar fi putut cineva imagina. Asociația Internațională a Polițiștilor a fost înființată din inițiativa unui ofițer de poliție din Lincolnshire – Anglia, Arthur Troop, care a dorit să creeze astfel un canal pentru prietenia între polițiștii de pretutindeni și cooperarea internațională” – declară, în același document, președintele IPA Regiunea 1 Cluj, Elena-Maria Szekely.

Conferința este organizată de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Asociația Internațională a Polițiștilor și Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. Moderatorul conferinței va fi fosta jurnalistă și comunicator al proiectului ALEG, Anca Dinu. Participarea este gratuită, dar este necesară rezervarea prealabilă a unui loc, prin completarea formularului disponibil pe https://forms.gle/BSHWwGJnqdg7QzBk7.

***

Părintele Constantin Necula este unul dintre cei mai îndrăgiți și cunoscuți preoți ortodocși din România. În timpul numeroaselor prelegeri, conferințe, articole și interviuri pe care le-a acordat, părintele Necula a vorbit cu deschidere și sinceritate despre religie și etică, dar și despre provocările cu care ne confruntăm fiecare dintre noi în viața de zi cu zi.

Nicoleta Amariei este consilier în adicții, coordonator clinic la Programul Sf. Dimitrie din cadrul Asociației Filantropice Medical Creștine „Christiana” din Cluj, unde lucrează cu tinerii care se recuperează după adicții, indiferent de natura lor.

Florin Mărghitaș este medic specialist în medicină psihosomatică, psiholog principal specializat în terapie psihodinamică și coordonator al compartimentului adicții din cadrul unei clinici private de recuperare medicină psihosomatică, din Cluj-Napoca, unde se îmbină medicina tradițională cu cea alternativă.

ALEG este programul de conștientizare a riscurilor asociate consumului de stupefiante și substanțe interzise lansat la Cluj-Napoca în toamna anului trecut și are rol de informare a tinerilor referitor la riscurile asociate consumului de stupefiante. Conferința organizată în cadrul programului se adresează părinților, consilierilor școlari, cadrelor didactice, polițiștilor și altor specialiști în domeniu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Trenurile Soarelui 2024

Trenurile Soarelui 2024

Din 14/15 iunie 2024, CFR Călători dă startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data...

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Cea de-a III-a ediție a Zilelor Horticulturii Clujene - eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală - se va desfășura, în perioada17-19 mai (orele...

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se înscrie și în acest an în circuitul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei. Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta...

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-15 mai 2024, cea de-a treia ediție a evenimentului „UMF Cluj Technology Transfer Days”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „PROGRES - Creșterea performanțelor...

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va avea, începând din anul universitar 2024-2025, un program de licență în Inginerie Medicală, completându-și astfel programele UBBMed relevante pentru sănătate-medicină din cadrul UBB School of Health, după modele similare de...

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Consiliul Județean a construit primul spital de la 0, unic la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care dispune Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat marți, 14 mai 2024, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie...