Părintele Dan Cismaș, despre finalizarea lucrărilor de pictură a bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Cluj-Napoca

de | ian. 27, 2024

În cadrul acestei ediții a emisiunii „Preot și comunitate” îl avem alături pe Părintele Dan Cismaș, preot paroh la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca. Discutăm despre lucrările și activitățile desfășurate în parohie în ultimii ani, timp în care a fost finalizată și pictarea celor peste 7000 mp de pereți interiori. Toate acestea vor fi încununate duminică, 28 ianuarie 2024, prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 62 m.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg.

În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Preot și comunitate
Preot și comunitate
Părintele Dan Cismaș, despre finalizarea lucrărilor de pictură a bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Cluj-Napoca
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/coco/" target="_self">Pr. Cosmin Vele</a>

Pr. Cosmin Vele

Hirotonit preot în 2007 pe seama Parohiei Câmpenești, Protopopiatul Cluj I, unde a slujit până la data de 1 noiembrie 2013 când a fost transferat la Parohia ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca unde slujește în prezent. Din anul 2002 până în prezent este redactor al postului de radio ,,Renașterea”.

Emisiuni recente

Călăuzirea duhovnicească în Biserica Ortodoxă

Călăuzirea duhovnicească în Biserica Ortodoxă

În această emisiune (difuzată în data de 26 octombrie 2024) vom discuta din nou pe marginea temei Călăuzirea duhovnicească în Biserica Ortodoxă. Cel ce caută mântuirea simte nevoia unei călăuziri. Un părinte duhovnicesc este îndreptățit să ne arate calea pe care o...

Îndumnezeirea omului prin har sau unirea cu Dumnezeu în iubire I

Îndumnezeirea omului prin har sau unirea cu Dumnezeu în iubire I

  „Precum fierul aprins se face și el foc, dar nu se preface în foc (nu-și schimbă natura), ci prin transmitere și părtășie (atâta vreme cât se află împreună cu focul), și precum fierul devine și scaun al focului, întrucât focul se așază și se odihnește în fier,...

Pot Sfinții să mijlocească pentru noi? P1 (Pr. Prof. Stelian Tofană)

Pot Sfinții să mijlocească pentru noi? P1 (Pr. Prof. Stelian Tofană)

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.    „După ce ai părăsit păcatul, să îți dedici...

Taina (misterul) credinței | Duminica a 24-a după Rusalii

Taina (misterul) credinței | Duminica a 24-a după Rusalii

Ev. Luca 8, 41-56 Învierea fiicei lui Iair. Vindecarea femeii bolnave de doisprezece ani „Şi iată a venit un bărbat, al cărui nume era Iair şi care era mai-marele sinagogii. Şi căzând la picioarele lui Iisus, Îl ruga să intre în casa Lui, Căci avea numai o fiică, ca...