Părintele Dionisie Ignat a trecut la viața veșnică în urmă cu 20 de ani: Trebuie răbdare în suferințe și necazuri

de | mai 11, 2024

Ieroschimonahul Dionisie Ignat, starețul Chiliei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Colciu din Athos a trecut la viața veșnică în urmă cu 20 de ani, în data de 11 mai 2004.

Părintele Dionisie Ignat a trăit în Sfântul Munte Athos timp de 78 de ani, fiind un mare sihastru și duhovnic al multor părinți athoniți, stareți, ieromonahi, pustnici, monahi și pelerini.

„Trebuie răbdare în suferințe și necazuri”, era unul dintre sfaturile duhovnicești pe care părintele le oferea pelerinilor.

„Dumnezeu nu pedepsește, ci te mângâie, te cearcă, și ai să ai mare plată de la Domnul. Să nu crezi că te-a pedepsit Dumnezeu. Mai aproape este Domnul de cel bolnav, deci și de tine”.

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de de la recunoașterea statutului de patriarhie, Biserica Ortodoxă Română va proclama anul viitor canonizarea a 15 cuvioși și mărturisitori, printre care se numără și Părintele Dionisie Ignat.

Ieroschimonahul Dionisie Ignat

Dumitru, după cum a fost botezat, s-a născut în data de 22 septembrie 1909, în comuna Vorniceni din judeţul Botoşani.

În 1926 a mers în Sfântul Munte Athos împreună cu fratele său Gheorghe, cu 10 ani mai mare decât el. Dumitru a fost tuns în monahism la vârsta de 17 ani cu numele Dionisie.

Părintele Dionisie a avut mulți fii duhovnicești printre monahii din Sfântul Munte și nu numai, dintre care îl amintim pe Părintele Iosif Vatopedinul, ucenicul Sfântului Iosif Isihastul.

Dionisie avea strânse legături duhovnicești și cu Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Ieroschimonahul Ioan Guțu și cu Protosinghelul Petroniu Tănase, starețul Schitului românesc Prodromu.

Între cei care au primit sfaturi de la Părintele Dionisie Ignat se numără și Regele Charles al 3-lea al Marii Britanii, care a participat la înmormântarea duhovnicului.

Părintele Dionisie a trecut la viața veșnică la vârsta de 95 de ani, fiind considerat drept unul din cei mai mari duhovnici ai Sfântului Munte Athos.

Sursă foto: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

ARHIEPISCOPUL JUSTINIAN CHIRA (28 mai 1921 – 30 octombrie 2016)

Înaltpreasfinția Sa, JUSTINIAN CHIRA, vrednicul de pomenire Arhiepiscop al Maramureșului şi Sătmarului, a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949)....