Părintele Episcop Vasile Flueraș, pomenit la 73 de ani de la naștere

de | dec. 30, 2021

Vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș a fost evocat joi, 30 decembrie 2021, la 73 de ani de la naștere.

Cu acest prilej, de la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat slujba Parastasului la mormântul ierarhului din cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Andrei a subliniat motivele pentru care fostul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului rămâne în conștiința urmașilor ca un mare slujitor al lui Hristos și al oamenilor.

„Părintele Episcop Vasile a avut o conștiință profundă și neprefăcută, pe care, cu multă dăruire, a pus-o în practică. I-a iubit pe toți fiii lui duhovnicești și s-a dăruit cu toată ființa lui. S-a dăruit celor săraci, oropsiți și singuri. Vădica Vasile a pus în practică faptele milei trupești”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

La momentul de rugăciune au participat ucenicii apropiați ai Părintelui Episcop Vasile, profesori de la Facultatea de Teologie și angajați ai Centrului Eparhial care i-au fost colaboratori apropiați.

Mai multe fotografii AICI

Carte biografică despre Episcopul Vasile Flueraș, lansată la 73 de ani de la nașterea ierarhului

De dimineață, ucenicii apropiați ai Preasfințitului Vasile au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi format din ucenici și colaboratori de-ai Părintelui Episcop Vasile, în frunte cu Pcuv. Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Totodată, părintele profesor a prezentat și cartea „Iubesc Iubirea…! Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș”, semnată de Arhim. Dumitru Cobzaru, apărută recent la Editura Renașterea.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcop Vasile, iar cei prezenți au primit în dar volumul „Iubesc Iubirea…! Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș”.

 


Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj-Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea obârșia în Mănăştur. A urmat şcoala generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoala profesională „16 februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţa în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadocieni”, la Catedra de bizantinologie, sub îndrumarea pr. prof. dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramureşanul. La scurtă vreme a fost detaşat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu, municipiul Cluj-Napoca.
După alte câteva luni (în august 1977) a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Mănăştur. În anul 1987, pentru activitatea misionar-pastorală deosebită, Arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distincţia bisericească de „iconom”.

În anul universitar 1990-1991 a fost şi duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă), fiind un preot model pentru studenţii teologi. La 24 martie 1991 (ajunul Bunei Vestiri) a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Andrei.

Ca monah a îndeplinit ascultarea de stareţ la Mănăstirea Nicula, din octombrie 1991 până în februarie 1994. S-a impus în faţa obştii mănăstireşti prin bunătate, înţelepciune, răbdare şi exemplu personal.

În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost ridicat apoi şi la rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, din vara anului 1998, a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula, de către un sobor de ierarhi în frunte cu Patriarhul Teoctist Arăpașu.

Ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social-misionară, fiind decorat de președintele României, în februarie 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

Printre cele mai importante proiecte ale Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009.

În luna septembrie a anului 2014, ierarhul a suferit un accident vascular cerebral. La finalul anului 2019, ca urmare a aprobării cererii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 17 decembrie 2019, se retrage din activitatea administrativă, continuându-și pe mai departe activitatea pastorală și duhovnicească.

După o lungă suferință, a trecut la Domnul vineri, 8 octombrie 2021, în jurul orei 11:30, la vârsta de 72 de ani. A fost înmormântat luni, 11 octombrie, în cripta ierarhilor din demisolul Catedralei Mitropolitane „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.

Foto credit: Dumitru Cucura

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...