PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

de | nov. 22, 2021 | Personalitatea zilei

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008.

Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930 în județul Neamț într-o familie de simpli credincioși. Cunoscutul duhovnic românurmează cursurile Liceului Comercial din Roman, timp în care lecturează frecvent vieți de sfinți. Acest obicei îl determină să-și asculte chemarea și să își asume o viață trăită cu și pentru Hristos în Mănăstirea Sihăstria.

Aici, părintele Ioanichie Bălan va crește în umbra marilor duhovnici Paisie Olaru și Cleopa Ilie de la care va învăța tainele vieții monahale. În data de 14 aprilie 1953 acesta este tuns în monahism de către Înaltpreasfințitul Sebastian Rusan, în ziua imediat următoare fiind hirotonit și ierodiacon.

De-a lungul timpului, părintele Ioanichie îndeplinește mai multe funcții la Mănăstirea Sihăstria precum cea de casier, secretar sau ghid al mănăstirii. Ulterior, părintele Ioanichie se va remarca drept un scriitor și un orator de excepție, fiind rânduit astfel și la ținerea de predici către pelerini.

Regimul comunist și presiunile exercitate de către acesta asupra bisericilor și mănăstirilor din România anilor `70 îl determină pe părintele Ioanichie să se mute până în anul 1990 la Mănăstirea Bistriță din județul Neamț. Odată cu această mutare, între anii 1971-1975, părintele Ioanichie Bălan va urma cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti pe care o va și absolvi cu lucrarea intitulată „Chipuri de călugări îmbunătăţiţi din mănăstirile nemţene”.

Până în anul 1992, ierodiaconul Ioanichie va fi hirotonit ieromonah de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist și ulterior protosinghel și respectiv arhimandrit.

În anul 1990 părintele Ioanichie va reveni la Mănăstirea Sihăstria unde își va continua misiunea începută în urmă cu aproximativ douăzeci de ani.

Dintre cele mai cunoscute creații ale călugărului-cărturar de la Sihăstria amintim: „Patericul românesc” (1980), „Vetre de sihăstrie românească” (1981), „Convorbiri duhovnicești” (volumul I și volumul II), „Mărturii românești la locurile Sfinte” (1986), „Istorioare duhovnicești” (1991) și multe altele.

Părintele Ioanichie Bălan trece la cele veșnice în data de 22 noiembrie 2007 la vârsta de 77 ani, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Sihăstria, aproape de locurile unde își duc somnul de veci și părinții Ilie Cleopa și Paisie Olaru.

Resurse:

Ultimele articole

Ora Pământului – Meditatio

Ora Pământului – Meditatio

Momentum aeternae terrae eius et omnia contemplantes. Aceste momente au caracter convențional și scop pedagogic, am putea spune chiar teologic, deoarece ne întorc spre o sferă a cugetării și a contemplării celor care au fost zidite, celor care au fost schimbate din...

Părintele Liviu Galaction Munteanu, martir în temnițele comuniste

Părintele Liviu Galaction Munteanu, martir în temnițele comuniste

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în ziua de 16 mai a anului 1898, în localitatea Cristian (județul Brașov), în familia învățătorilor Nicolae și Maria (născută Bârsan). Provenind dintr-o veche familie de luptători pentru drepturile românilor (străbunicul...

Mai multe din Personalitatea zilei
Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Înscris în istoria picturii româneşti printre deschizătorii de drumuri ai secolului al XX-lea, a îmbrăţişat tendinţele progresiste ale epocii sale aducând imagini noi, teme neabordate până la el. Acesta a fost pictorul Octav Băncilă. S-a născut la 4 februarie 1972 la...

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu (29 ianuarie 1854-22 ianuarie 1922)

Alexandru Ciurcu, figură emblematică a secolelor XIX-XX, este personalitatea care marchează ziua de 22 ianuarie. Acesta s-a născut în anul 1854, la data de 29 ianuarie, în Șercaia, comitatul Făgăraș, astăzi o comună aflată în județul Brașov. Alexandru Ciurcu a fost un...

Medicul Ion Cantacuzino (25 noiembrie 1863 – d. 14 ianuarie 1934)

Medicul Ion Cantacuzino (25 noiembrie 1863 – d. 14 ianuarie 1934)

Ion Cantacuzino a fost un medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală. A fost profesor universitar și membru al Academiei Române. S-a născut în București, pe data de 25 noiembrie 1863 în familia aristrocrată...

Charles Perrault (12 ianuarie 1628 – 16 mai 1703)

Charles Perrault (12 ianuarie 1628 – 16 mai 1703)

Charles Perrault a fost un poet francez, scriitor de proză și povestitor, membru de frunte al Academiei Franceze,care a devenit celebru prin poveștile lui pentru copii precum Cenușăreasa, Scufița Roșiesau Motanul încălțat. El nu a inventat poveștile, dar le-a cules ...