Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat comunitatea parohială din Bața

de | mart. 20, 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului Maramureșului și Sălajului, a slujit în a doua duminică din Postul Mare, în Parohia Bața din protopopiatul Beclean.

De la ora 10, în biserica ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, Ierarhul alături de un sobor de slujitori a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Din sobor au făcut parte: Arhidiaconul Caudiu Grama, Consilier eparhial pe probleme de misiune și protocol, Pr. Dragoș Cristian, protopopul Becleanului, Pr. Cosmin Trif, secretarul șef al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Paroh Daniel Ionel Olari și alți preoți invitații și fii ai satului.

Părintele Mitropolit s-a rugat pentru bolnavi, pentru elevi și pentru pacea lumii și încetarea conflictelor din Ucraina.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat lucrarea Mântuitorului Hristos de vindecător al sufletelor și al trupurilor. Totodată a rezumat și învățătura Sfântului Grigorie Palama și i-a îndemnat pe credincioșii prezenți ca, în pelerinajele lor în Grecia, să se închine și la racla cu moaștele sfântului.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca. La momentul rânduit din slujbă, majoritatea credincioșilor s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei l-a ridicat pe preotul paroh Daniel Ionel Olari la rangul de sachelar, cu dreptul de a purta brâu albastru, și a oferit diplome și distincții tuturor celor care s-au implicat în activitățile de renovare a bisericii și a casei parohiale.

În ultimii ani, sub îndrumara preotului Daniel Ionel Olari, la biserica din Bața s-au efectuat mai multe lucrări de renovare: s-a schimbat acoperișul și s-a montat o turlă nouă, s-a construit un altar de vară, interiorul s-a retencuit în vederea pictării în tehnica frescă, s-a realizat instalația electrică și s-a turnat padimentul.

Casa parohială, reabilitată capital, a fost binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, în prezența credincioșilor și a autorităților locale și județene.

Parohia Bața, împreună cu filia Poienile Reteagului, din protopopiatul Beclean, numără aproximativ 450 de credincioși. Comunitatea parohială este implicată în mai multe activități culturale social filantropice care vizează persoanele nevoiașe din localitate sau din satele vecine.

Potrivit preotului paroh, ultima slujire arhierească în biserica parohiei a avut loc în urmă cu 47 de ani.

Mai multe fotografii AICI.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...