Părintele Mitropolit Andrei a binecuvântat sediul Radio Renașterea

de | iun. 6, 2024

Joi, 6 iunie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate în ultima perioadă la sediul Radio Renașterea din incinta Centrului Eparhial din Cluj-Napoca. Anul acesta, la data de 1 mai 2024, radioul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a împlinit 25 de ani de la prima emisie. A fost înfiinţat în anul 1999, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. La Radio Renașterea ascultătorii pot audia zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia și alte slujbe transmise din Catedrala Mitropolitană, dar și emisiuni religioase, programe de folclor, știri și dezbateri despre problemele actuale ale vieții sociale și culturale.

De la ora 19:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba sfeștaniei, a binecuvântat sediul radioului și le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Pornind de la versetul scripturistic „credinţa este din auzire, iar auzirea prin cuvântul lui Hristos” (Romani 10, 17), ierarhul a subliniat importanța radioului și faptul că menirea principală a acestuia este să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu. De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea sediului, precum și pe toți angajații, colaboratorii și misionarii acestui post de radio.

În semn de prețuire și recunoștință, pentru buna colaborare cu Radio Renașterea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni pe domnul Traian Trica, inginer de radiodifuziune.

La finalul slujbei, directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Grigore Văscu, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în cei 25 de ani de emisie, apoi a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru binecuvântare și pentru părintească purtare de grijă pe care o are față de toți angajații și ostenitorii radioului. Nu în ultimul rând, părintele director le-a mulțumit celor prezenți, colegilor, colaboratorilor și tuturor binefăcătorilor.

La eveniment au participat membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, angajații și colaboratorii radioului, precum și alți invitați.

Scurt istoric

Radioul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a fost înfiinţat în anul 1999, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. La Radio Renașterea ascultătorii pot audia zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia și alte slujbe transmise din Catedrala Mitropolitană, dar și emisiuni religioase, programe de folclor, știri și dezbateri despre problemele actuale ale vieții sociale și culturale.

Radio Renașterea a fost înființat cu menirea ca „pe calea undelor, cuvântul Evangheliei să coboare de pe amvoane şi să pătrundă în suflete şi conştiinţe”.

Aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului, Radio Renaşterea a început să emită în data de 1 mai 1999, pe frecvenţa 91.2 MHz/FM stereo, 24 de ore din 24, în municipiul Cluj-Napoca şi împrejurimi. Frecvența pe care Radio Renașterea emite acum în Cluj-Napoca este 91 MHz/FM.

Începând cu 1 mai 2004, acesta poate fi recepţionat online, pe internet, la adresa: www.radiorenasterea.ro, iar din data de 1 mai 2005 emite la Bistriţa, al doilea oraş ca importanţă din Arhiepiscopia Clujului, pe frecvenţa 102 MHz/FM stereo.

Sub coordonarea și cu purtarea de grijă a Părintelui Mitropolit Andrei, Radio Renasterea s-a extins, atât în eter, cât și în mediul online. În anul 2018 a fost inaugurată stația de emisie de la Huedin, care deservește zona montană a județului Cluj și o parte din județul Sălaj. De asemenea, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, pentru a intensifica misiunea în rândul tinerilor, Radio Renașterea este prezent și pe Facebook, YouTube și Instagram.

Sediul radioului se află în clădirea centrului eparhial al Mitropoliei Clujului, din Piața Avram Iancu, nr. 18.

Programele promovează şi prelungesc misiunea Bisericii în dubla sa dimensiune: religioasă şi culturală. Grila de programe cuprinde emisiuni cu caracter religios, cultural, social, muzical și informativ, emisiuni ce se doresc a fi spații de întâlnire și dialog dintre Evanghelie și sensibilitatile omului contemporan.

Redacția cuprinde cinci departamente: teologic, social, cultural-muzical, informativ și tehnic, în care își desfășoară activitatea peste 20 de oameni. Colectivul redacțional este format din persoane cu studii diferite: teologie în cea mai mare parte, dar și muzicologie, filologie, filosofie, teatru și jurnalism.

Activitatea postului de Radio Renașterea este sustinută de numeroși colaboratori: preoții profesori de la Facultatea de Teologie și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, teologi, scriitori, profesori, medici, juriști, folcloriști, muzicologi, artiști, profesori, copii, elevi, studenți, funcționari publici și alții.

Misiunea radioului se desfășoară într-o foarte bună colaborare cu celelalte mari centre de presă din Biserica Ortodoxă Română: Radio Trinitas, Trinitas TV, Ziarul Lumina, Agenția de știri Basilica și portalul Doxologia.

Pe plan local, Radio Renașterea a dezvoltat relații de parteneriat cu principalele instituții culturale și academice din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

Una din principalele coordonate pe care activitatea postului de radio al Arhiepiscopiei a urmărit-o a fost descoperirea și adâncirea modului în care Biserica se implică social: Biserica și Școala, Biserica și Armata, Biserica în spitale, Biserica în penitenciare, Biserica și tinerii, Biserica și problemele sociale. Din toate aceste repere s-au născut emisiuni, întrebări, răspunsuri și soluții, cu care Biserica vine în întâmpinarea problemelor oamenilor. Ca și mărturie stau și numeroasele campanii umanitare, organizate prin intermediul postului de Radio Renașterea pentru cei aflați în suferință și care au beneficiat din plin de ajutorul semenilor lor. Mai multe informații AICI

„Cu ocazia aniversării a 25 de ani de emisie neîntreruptă, Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate realizările de până acum și Îl rugăm, ca și pe mai departe, să ne inspire să facem aceeași lucrare misionară, bună, ca cea pe care am făcut-o până acum și să-i putem însoți pe ascultători cu cuvânt potrivit și dătător de viață.

Ne gândim cu recunoștință și la înaintașii noștri, la cei care au pus bazele radioului în vremuri și cu mijloace mult mai dificile decât cele de azi. Unii fac parte din colectivul actual, pe alții slujirea lui Dumnezeu și a oamenilor i-a purtat în alte locuri, iar pe cei care nu mai sunt în viață îi purtăm în rugăciune.

În momentul actual, Radio Renașterea reprezintă rezultatul dăruirii și priceperii unei echipe deosebite de peste 60 de angajați, voluntari și colaboratori, pe care îi felicit și le mulțumesc pentru munca, deloc ușoară, de jurnalist de presă creștină.

Nu în ultimul rând, aducem alese mulțumiri ascultătorilor și urmăritorilor noștri din toată lumea și de pe toate platformele de transmisie, ei fiind cei care dau sens misiunii și muncii noastre zilnice”, a transmis Arhid. Dan Văscu, directorul Radio Renașterea, miercuri, 1 mai 2024, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la prima emisie.

În Biserica Ortodoxă Română mai funcționează, în afară de Radio Renașterea și de radioul oficial al Patriarhiei Române – Radio Trinitas, alte patru radiouri eparhiale: Radio Dobrogea, Radio Reîntregirea, Radio Lumina, precum și Radio Doxologia, care transmite doar online.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...