Părintele Mitropolit Andrei: Familia creștină este temelia țării

de | mai 15, 2020

Ziua Internaţională a Familiei este sărbătorită anual în data de 15 mai. În țara noastră această zi este marcată în fiecare an în duminica cea mai apropiată de 15 mai. Într-un mesaj transmis cu acest prilej, prin intermediul Radio Renașterea, Întaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a subliniat faptul că familia, așezământul cel mai sfânt, a fost creată de Dumnezeu. Prețuirea familiei este un semn de sănătate sufletească, spune Părintele Mitropolit:

Familia a fost creată de către Dumnezeu și este așezământul cel mai sfânt la care ne ducem cu gândul întotdeauna cu nostalgie. Citim în cartea Facerii, în capitolul 1, în versetele 27 și 28, lucrul următor: „Și a făcut Dumnezeu pe om după Chipul Său, după Chipul lui Dumnezeu l-a făcut, a făcut bărbat și femeie, și Dumnezeu I-a binecuvântat zicând: Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți. Și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele și peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ și peste tot pământul”.

Toți oamenii sănătoși la suflet țin la familia lor, le este dragă familia. Citim în Evanghelia după Luca, în capitolul 2, că însuși Mântuitorul, fiind de 12 ani, i-a însoțit pe Preacurata Fecioară Maria și pe bătrânul Iosif într-un pelerinaj la Ierusalim, și se termină așa capitolul 2: „A coborât cu ei și a venit în Nazaret și le era supus, iar mama lui păstra în inima ei toate aceste cuvinte. Și Iisus sporea cu înțelepciunea, cu vârsta și cu harul la Dumnezeu și la oameni”.

„Familia este unul dintre subiectele principale ale culturii neamului nostru”, a completat Mitropolitul Andrei, iar scriind despre familie, toți autorii noștri clasici s-au întrecut unul pe celălalt:

Octavian Goga, printre alte poezii, o are și pe aceasta: „Casa noastră”. Își aduce aminte cu nostalgie de anii când pleca de-acasă la școală.

„…Și parc-aud pocnet de bici
Și glas stăruitor de slugă
Răsare mama-n colțul șurii,
Așază-ncet merindea-n glugă…
Înduioșată, mă sărută
Pe părul meu bălan, pe gură:
Zi Tatăl nostru seara, dragă,
Și să te porți la-nvățătură!…

Și uite-mi trec pe dinainte
În rânduri-rânduri toate cele:
Orașul înnegrit de fumuri
Și toate plânsetele mele.
Cum m-am făcut apoi cuminte
Cu vremea ce înainta,
Și m-am trezit pe nesimțite
Că-mi zice satul: Dumneata…”

Își aduce aminte cu nostalgie de casa părintească, de cei ce i-au dat viață.

De asemenea, Ioan Alexandru, conjudețeanul nostru din Topa Mică a scris un eseu intitulat chiar așa: „Familia”. La un moment dat are câteva cuvinte pe care nu trebuie să le uităm: „Familia este întemeiată pe cea mai trainică dimensiune a universului, care nu piere niciodată, și aceasta este dragostea. Unde apare familia apare și grădina și oriunde a ajuns omul prin noaptea istoriei, rămânerea lui într-un loc a însemnat și încropirea grădinii… Locul unde se întemeiază rânduiala unei patrii și statornicii, în spiritul legilor morale, a jertfei de sine, a răbdării, încrederii și dragostei, este acest cuib arhaic și sacru, unde doi oameni, mai întâi un tânăr bărbat și o fată, se hotărăsc să-și unească viața în cuget și simțire, prin legământul de aur al inelului nunții, care desăvârșește cerul pe pământ, în vederea lucrării și privegherii, a nașterii de prunci și a împlinirii spirituale în lumina moștenirii părinților.” Tot eseul acesta este scris cu venerație față de familia creștină.

Familia noastră creștină se așază la temelia țării, a patriei

Oamenii deosebiți au crescut într-o familie rânduită, rostuită, credincioasă și bună. Așa că, acum când ne aducem aminte de familie, sigur că nu putem să nu subliniem locul ei important în viața omenirii: familia noastră creștină se așază la temelia țării, a patriei, și nădăjduim că pe mai departe ea va avea un rost important pentru credincioșii noștri!

O altă zi dedicată familiei creștine în Biserica Ortodoxă este și prima duminică după 1 iunie, „Duminica părinților și copiilor”.

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...