Părintele Mitropolit Andrei, în vizită de lucru în Protopopiatul Cluj I

de | iul. 8, 2020

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a efectuat marţi, 7 iulie, o vizită de lucru la câteva parohii din Protopopiatul Ortodox Român Cluj I.

Însoţit de PC Părinte Protopop Dan Hognogi şi de Părintele Arhidiacon Claudiu Grama (consilierul pe probleme de protocol), ierarhul a poposit la Săliştea Veche, unde a inspectat lucrările la biserica din lemn de la Săliştea Veche, monument istoric datat înainte de secolul al XVIII-lea, iar la Coruşu a fost primit de Părintele Alexandru Ciceu. ÎPS Părinte Mitropolit s-a închinat în Biserica cu hramul “Pogorârea Duhului Sfânt”, a semnat în Sfânta Evanghelie şi a vizitat şi Capela Mortuară, care este în curs de finisare la interior.

La Săliştea Veche a fost întâmpinat de Părintele Florin Vasile Perţa. ÎPS Părinte Mitropolit s-a declarat mulţumit de evoluţia lucrărilor, dar în egală măsură şi-a exprimat tristeţea faţăde situaţia deloc favorabilă şi starea avansată de degradareîn care s-a aflat lăcaşul de cult la startul lucrărilor de restaurare şi reconstituire, având în vedere că din edificiul iniţial s-a păstrat doar 10%.

De asemenea, distinsul ierarh le-a adresat cuvinte de mulţumire şi de încurajare restauratorilor, care desfăşoară o activitate cu-adevărat titanică. Biserica de lemn din Săliștea Veche „Sf. Apostol Pavel” se distinge prin superbul portal de la intrare, decorat cu tema pomului vieții și a raiului ceresc.

Campania de salvare a acestei biserici a demarat la iniţiativa Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1. La nivelul parohiilor din cele două protopopiate clujene a fost demarată, din luna octombrie a anului trecut, o colectă în vederea adunării sumei necesare pentru începerea lucrărilor. Preoții au fosti invitați ca în mod benevol și fără nici o obligație să contribuie alături de enoriași la această acțiune de salvare a unui monument istoric, aflat în comuna Chinteni, satul Săliștea Veche, ridicat în 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas. Cumpărată din Sânmărtin, biserica trebuie refăcută după forma inițială. Din lemn, biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului în interior. Toate cheltuielile în acest sens au fost suportate de către credincioșii din comunitate. Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperitecu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505.

Proporțiile bisericii corespund unei comunități foarte mici, capabilă să primească până la 80 de credincioși. Dimensiunile ei sunt 4,25 m lățime și 6,64 m lungime pentru tindă și biserică, iar pentru altar 3,64 m lățime și 3,67 m adâncime. Altarul are o particularitate, având patru laturi și nu cinci, așa cum se obișnuiește la bisericile de lemn. În 2019 biserica se afla în stare avansată de degradare, iar o mare parte a foilor de tablă montate în 1997 au fost dislocate de vânt. De asemenea, structura s-a deformat și prezenta o înclinare vizibilă.

În prezent, în zonă nu există decât 46 de suflete și o singură familie de tineri. Inițiativa de refacere a acestei biserici îi aparține Părintelui Protopop Dan Hognogi, care a făcut demersurile necesare pe lângă autoritățile abilitate. Numeroase biserici din lemn, sortite morţii lente. Numeroase biserici din lemn din județul Cluj, şi nu numai, vechi de sute de ani, de o valoare inestimabilă, sunt sortite unei morţi lente. Și asta pentru că fondurile alocate de autorităţi pentru restaurare sunt insuficiente sau lipsesc cu desăvărşire, dar și din cauza nepăsării. Bisericile sunt formele monumentale ale arhitecturii de lemn româneşti deoarece o foarte lungă perioadă de timp credinţa ortodoxă a românilor din Transilvania nefiind recunoscută ca religie oficială de către autorităţi, credincioşii au putut să-şi ridice numai biserici de lemn, pentru cele de zid trebuind să ceară aprobare de la autorităţi.

În județul Cluj există peste 80 de biserici din lemn vechi, majoritatea situate în zona central nord-vestică a județului. Raportat la numărul de biserici de lemn de la începutul secolului XX, numărul acestor monumente s-a înjumătățit din multiple cauze. Multe dintre acestea au fost demolate, altele au fost vândute sau înstrăinate de comunitate pentru a obține bani în vederea construirii de biserici noi, câteva dintre monumentele de cult din lemn au ars,iar altele sunt lăsate pur și simplu în ruină. Deşi există o legislaţie a protejării şi conservării patrimoniului, începând cu Legea Patrimoniului nr.58/1974, Legea nr.5/2000 -secțiunea a III-a -zone protejate, directivele și convențiile europene asumate de România, precum și de planurile de amenajare a teritoriului și urbanism (PAT, PUG) şi terminând cu ultimele măsuri legislative în domeniu, respectiv Legea nr.422 /2004, bisericile din lemn din județul Cluj, dar și alte edificii de patrimoniu nu se bucură de nici un fel de sprijin.

Un studiu făcut de specialişti din cadrul Muzeului Etnografic al Transilvaniei arată că din cauza nepăsării oamenilor, bisericile din Căianu, Călărași –Turda şi Macău sunt distruse în proporţie de 90%, iar în multe altele ploaia pătrunde în interior spălând pictura de pe boltă şi pereţi. Un alt factor care pune în pericol bisericile din lemn este lipsa dotărilor antiincendiu. Majoritatea acestor monumente nu sunt prevăzute cu plan de combatare a incendiului, iar cele care au măsuri PSI, fie au extinctoarele expirate, fie gălețile, târnăcoapele sau lopețile sunt inutilizabile. Din lipsa unor astfel demăsuri, în 1973 a ars biserica din lemn de la Nicula, în locul ei fiind adusă Biserica din lemn din Năsal Fânațe.

De asemenea, în 2012, biserica de lemn din localitatea clujeană Dealu Negru, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost distrusă aproape în totalitate în urma incendiului provocat de un scurtcircuit. Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1765 şi avea hramul „Înălţarea Domnului”, fiind unul dintre puţinele monumente istorice clădite din bârne din brad. În martie, 2018, un incendiu puternic a distrus biserica ortodoxă monument istoric din localitatea Făureni, comuna Vultureni. Biserica a fost ctitorită în anul 1874, prin eforturile şi contribuţía credincioşilor. Lăcaşul de cult a fost construit din lemn, în formă de navă şi a fost acoperit cu tablă.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...