Părintele Mitropolit Andrei, la hramul bisericii din satul natal

de | mai 9, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica a doua după Paşti, numită şi Duminica Tomii, 9 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în satul natal, Oarța de Sus, jud. Maramureș, cu prilejul hramului bisericii parohiale, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe altarul de vară al bisericii parohiale. Din soborul slujitor au făcut parte consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, consilierul eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, pr. Virgil Jicărean, protopopul de Chioar, pr. Nicolae Petruș, protopopul de Dej, pr. Ioan Buftea, preotul paroh Vlad Dumitru, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre bucuriile sfinte.

Totodată, Mitropolitul Clujului a mulțumit domnului ing. Mircea Lețiu, pentru ca a facut posibil ca și în acest an Sfânta Lumina de la Ierusalim să ajungă, de la București, și in Transilvania.

Dăm slavă lui Dumnezeu că, pentru a zecea oară, sunt la acest hram, în această localitate, localitatea natală a Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului  și Sălajului. La Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului m-am ocupat de aducerea Sfintei Lumini în zonă; al doisprezecelea an consecutiv s-a întâmplat acest lucru. Și anul acesta am fost la București, am poposit la Sibiu și la Cluj, apoi la Satu Mare, unde toți delegații din toate zonele, veniți la aeroporturi, au luat Lumina Sfântă și au dus-o la ei, în bisericile lor, pentru ca preoții să dea Lumina mai departe credincioșilor, a declarat pentru Radio Renașterea Ing. Mircea Lețiu.

La final, preotul paroh, parintele Vlad Dumitru a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru grija pe care o poartă comunității și bisericii din satul natal. Pentru sprijinul acordat parohiei, primarul comunei Oarța de Jos a primit, din partea Mitropolitului Andrei, Diploma de aleasa cinstire. Raspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal Sf. Ier. Nectarie, condus de teologul Vlad Coste.

Prima atestare documentară a bisericii din Oarţa de Sus este din 1723, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Noua biserică, închinată Sfântului Apostol Toma a fost construită între anii 1971-1975, iar în anul 1976 a fost pictată. A fost sfințită la 1 mai 1976, în Duminica Sfântului Apostol Toma, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

Mai multe fotografii aici.

Ultimele articole

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...