Părintele Nicolae Steinhardt: 112 ani de la naștere

de | iul. 29, 2024

Nicu-Aurelian Steinhardt s-a născut în data de 29 iulie 1912 în familia inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.

A studiat la Liceul „Spiru Haret”, avându-i colegi pe Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat și Marcel Avramescu.

În 1934 a absolvit Facultatea de Drept din București și în 1936 a devenit doctor în drept constituțional cu tema „Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional. Critica operei lui Léon Duguit”.

Tot în 1934 a publicat primul său volum, intitulat „În genul… tinerilor” și a fost admis în Baroul de Avocați Ilfov.

Timp de doi ani a călătorit prin mai multe țări din Europa, precum Anglia, Franța, Elveția și Austria. În 1939 a revenit în țară și s-a angajat redactor la „Revista Fundaţiilor Regale”, fiind colaborator la mai multe reviste: „Revista burgheză”, „ Libertatea”, „Universul literar” și altele.

După Al Doilea Război Mondial nu a colaborat cu regimul totalitar instaurat în România și a suferit marginalizarea.

Nimeni să nu silească pe aproapele său, nici măcar pentru a-i face un bine. Nici Domnul nu intră nechemat.

În data de 31 decembrie 1959 este convocat de Securitate şi i se cere să fie martor al acuzării lui Constantin Noica. A refuzat şi a fost condamnat în „Lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.

După mai multe experiențe mistice trăite alături de mărturisitorii creștini încarcerați la Jilava, Nicolae Steinhardt s-a convertit la Ortodoxie, fiind botezat în 15 martie 1960 de ieromonahul Mina Dobzeu.

În august 1964, a fost eliberat după 5 ani de pușcărie și a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980).

A lăsat posterității o serie de cărți despre spiritualitatea creștină, însă volumul „Jurnalul Fericirii” este emblematic pentru personalitatea lui Nicolae Steinhardt. Cartea a fost tradusă în italiană, spaniolă, engleză, portugheză, greacă, maghiară, ebraică, franceză și germană.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Arhimandritul Iachint Unciuleac s-a născut în data de 10  septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, primind la botez numele Ioan. La vârsta majoratului a participat la Al Doilea Război Mondial, după care s-a înscris la Școala de Cântăreți...

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

Cu 84 de ani în urmă, în 10 septembrie 1940, Părintele Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului, trecea la cele veșnice ucis de un grup de soldați străini adepți ai unei ideologii naționaliste extremiste. Martiriul său s-a datorat faptului că  era recunoscut ca...

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...