Părintele profesor Ioan Chirilă a conferențiat la Zalău

de | nov. 13, 2015

În seara zilei de joi, 12 noiembrie 2015, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, la Zalău a avut loc o nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”.

 

Astfel, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă a susținut conferința cu tema „Omul postmodernității, peregrin între pământ și eternitate sau o pledoarie pentru o antropologie teologic trinitară”. La conferință au participat clerici din Episcopia Sălajului, dar și persoane cărora tema prezentată le-a stârnit interesul.

În introducere, Părintele Ioan Chirilă a explicat înțelesurile termenului de postmodernitate. Preacucernicia Sa a arătat apoi că rolul omului este acela de a restaura chipul lui Dumnezeu.

Conferinta pr Ioan Chirila 12O idee pe care a subliniat-o părintele profesor este aceea că în zilele în care trăim, timpul este estompat datorită tehnologiei de care dispunem, putând să vorbim în orice capăt al lumii cu oricine, în timp real, dar distanța dintre noi rămâne. Omul postmodern riscă să piardă timpul sacru, timp din care fac parte timpul liturgic și comuniunea interumană. Prin tehnologie se poate împărtăși cuvântul lui Dumnezeu, dar nu se poate împărtăși Taina.

Împărăția lui Dumnezeu este o continuă îmbrățișare a lui Dumnezeu, a mai arătat Preacucernicia Sa.

O altă idee subliniată este aceea că lumea are nevoie de sacru, de sfințenie, dar nu întotdeauna lumea știe să acceseze izvoarele. Noi trebuie să arătăm lumii nu frumusețea noastră ci frumusețea lui Hristos. Ceea ce trebuie să izvorască din noi este frumusețea lui Hristos.

Părintele Ioan a arătat că la Taina Botezului se realizează pentru prunc o trinitate de părinți: părinții naturali, părinții spirituali și Tatăl cel ceresc. Această treime de părinți trebuie să ne conducă spre veșnicie.

În ceea ce privește mântuirea lumii există trei etape. Prima etapă a fost aceea în care omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu cu posibilitatea de a ajunge la asemănarea cu Acesta. Dar, a fi asemenea cu Dumnezeu nu înseamnă a fi Dumnezeu.

A doua etapă a fost aceea în care s-a întrupat Fiul lui Dumnezeu, iar valoarea omului este afirmată chiar de faptul că în iubirea Lui, Dumnezeu a trimis să ia trup omenesc pe Însuși Fiul Său.

Conferinta pr Ioan Chirila 14Cea de-a treia etapă este aceea de a primirii omului în Împărăția lui Dumnezeu, iar valoarea omului este dată de putința de a rămâne în veșnicie.

Dar timpul omului postmodern este timpul unei captivități, numită de către părintele profesor „captivitatea oglinzii”. De multe ori, dezvoltarea omului postmodern este o dezvoltare care nu este armonioasă întotdeauna.

O altă idee pe care a dezvoltat-o părintele profesor Ioan Chirilă a fost aceea a faptului că actul artistic este un act de interceptare a veșniciei. În spațiul artei, în postmodernitate este dominant zgârie-norul.

Omul este om doar acela care știe să privească în oglinda veșniciei – cerul. Se pune întrebarea: Ce ar trebui să facem?

Răspunseul este că ar trebui să refacem frumusețea lumii acesteia. Pe Dumnezeu îl arăți celorlalți când înțelegi de ce ești valoros. Iar valoarea noastră este dată de faptul că trupurile noastre sunt temple ale Duhului Sfânt. Să fii templu al Duhului Sfânt înseamnă să fii izvor al Tainelor, în mintea ta să locuiască mintea lui Hristos, în inima ta să lumineze căldura Duhului, pentru ca acea lumină să lumineze cărarea și picioarele noastre spre a alerga la Domnul.

Credința nu este o ideologie, ci este o trăire. Credința se propune, nu se impune a mai precizat părintele, vorbind despre prozelitism.

Trebuie să oferim postmodernității cuvintele vieții. Stăpânim pământul pentru că din iubirea lui Dumnezeu, Acesta a hotărât să-și așeze în noi o parte din flacăra eternă a Duhului.

Noi trebuie să redescoperim că nu suntem numai trup ci și suflet, iar acest suflet trebuie hrănit. În acest scop ne ajută două lucruri: rugăciunea și împărtășirea cu Trupul lui Hristos. Acestea două ne fac să fim o icoană a veșniciei.

Concluzia părintelui profesor a fost aceea că avem nevoie de înțelepciunea acestui veac. Nu este suficient să adoptăm dimensiunea ascetică, de retragere din lume, ci trebuie să cunoaștem înțelepciunea acestui veac, dar să nu fim robiți de el.

Conferinta pr Ioan Chirila 5

Părintele Ioan Chirilă este Doctor în Teologie din anul 1999, la specialitatea Vechiul Testament şi Limba Ebraică, doctorat obținut la Facultatea de Teologie din Sibiu, cu teza “Cartea Profetului Osea, introducere, traducere, comentariu şi teologia cărţii”.

Începând cu anul 2004 este profesor titular al catedrei de Vechiul Testament, Arheologie Biblică şi Limba Ebraică la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, din același an fiind decan al acestei facultăți.

În anul 2007 Preacucernicia Sa a fondat Centrul de Bioetică şi Teologie al Universității Babeș-Bolyai. De asemenea, este membru în Uniunea Bibliştilor din România, Comisia de Istorie Bisericească Comparată, Institutul de Istorie Ecclesiastică, membru în comisia de dialog a Consiliului Mondial al Bisericilor cu Bisericile Protestante (WCC) și membru IASSO (Institutul pentru Studii Avansate în Ştiinţă şi Ortodoxie).

Din 2012 este Președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...