Părintele Profesor Stelian Tofană, prezent la ședința lunară din Protopopiatul Dej

de | oct. 16, 2015 | Actualitatea religioasă

Joi, 15 octombrie 2015, în protopopiatul Dej a avut loc ședința lunară a preoților. Aceasta a debutat de la ora 10:00 la sediul Protopopiatului și a fost prezidată de părintele protopop Ioan Buftea.

Despre „Biblia și misiunea preotului, astăzi”, le-a vorbit preoților invitatul întâlnirii, Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele a subliniat primejdia ispitelor într-o societate secularizată și a vorbit despre importanța misiunii preoțești începând cu persoana proprie, viața familială și parohia în care se află preotul respectiv. 

Conferința a cuprins 4 teme:

  • 1) Ce nu e Biblia? Răspunsul: O carte! ;
  • 2) Ce e Biblia? Răspunsul: a) O Bibliotecă! b) Cuvântul lui Dumnezeu! : Deuteronom 32, 46-47; Ioan 6,64; Evrei 1,1; Psalmi 118, 72,92,105;
  • 3) Biblia – Adevăr sau mit? Răspuns: Biblia nu e un mit, răspuns stau jertfele martirilor, Biblia fiind cea mai tradusă și citită carte din lume, având între 2000 – 4000 de traducători și fiind tradusă în peste 1280 de limbi. Biserica are astăzi la bază cuvântul Scripturii! Fericitul Ieronim: ”Noi mâncăm și bem Trupul și Sângele Său în Dumnezeiasca Euharistie, dar și în lectura Scripturilor!”  I Tes. 2, 15: ”Cuvântul lui Dumnezeu lucrează în voi”!
  • 4) Biblia – misiunea preotului: îndemn către preoți de a citi și reciti Biblia și de avea fiecare membru al familiei câte una, Biblia având importanța ei în casa fiecărui credincios.

În cadrul ședinței s-au discutat și chestiuni administrative. Cu acest prilej, părintele protopop Ioan Buftea l-a prezentat pe noul președinte al Asociației „Filantropia Ortodoxă” – Filiala Dej, domnulu Costinel Șoaită.

Preoții din protopopiatul Dej se vor mai reuni în data de 5 noiembrie, la Conferința de toamnă din protopopiat, prezidată de  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

 

Ultimele articole

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Cluj-Napoca

De Ziua Culturii Naționale și a comemorării marelui poet Mihai Eminescu, la 172 de ani de la nașterea sa, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența reprezentanților cultelor religioase din municipiu, a autorităților civile și...