Părintele Profesor Stelian Tofană, prezent la ședința lunară din Protopopiatul Dej

de | oct. 16, 2015

Joi, 15 octombrie 2015, în protopopiatul Dej a avut loc ședința lunară a preoților. Aceasta a debutat de la ora 10:00 la sediul Protopopiatului și a fost prezidată de părintele protopop Ioan Buftea.

Despre „Biblia și misiunea preotului, astăzi”, le-a vorbit preoților invitatul întâlnirii, Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele a subliniat primejdia ispitelor într-o societate secularizată și a vorbit despre importanța misiunii preoțești începând cu persoana proprie, viața familială și parohia în care se află preotul respectiv. 

Conferința a cuprins 4 teme:

  • 1) Ce nu e Biblia? Răspunsul: O carte! ;
  • 2) Ce e Biblia? Răspunsul: a) O Bibliotecă! b) Cuvântul lui Dumnezeu! : Deuteronom 32, 46-47; Ioan 6,64; Evrei 1,1; Psalmi 118, 72,92,105;
  • 3) Biblia – Adevăr sau mit? Răspuns: Biblia nu e un mit, răspuns stau jertfele martirilor, Biblia fiind cea mai tradusă și citită carte din lume, având între 2000 – 4000 de traducători și fiind tradusă în peste 1280 de limbi. Biserica are astăzi la bază cuvântul Scripturii! Fericitul Ieronim: ”Noi mâncăm și bem Trupul și Sângele Său în Dumnezeiasca Euharistie, dar și în lectura Scripturilor!”  I Tes. 2, 15: ”Cuvântul lui Dumnezeu lucrează în voi”!
  • 4) Biblia – misiunea preotului: îndemn către preoți de a citi și reciti Biblia și de avea fiecare membru al familiei câte una, Biblia având importanța ei în casa fiecărui credincios.

În cadrul ședinței s-au discutat și chestiuni administrative. Cu acest prilej, părintele protopop Ioan Buftea l-a prezentat pe noul președinte al Asociației „Filantropia Ortodoxă” – Filiala Dej, domnulu Costinel Șoaită.

Preoții din protopopiatul Dej se vor mai reuni în data de 5 noiembrie, la Conferința de toamnă din protopopiat, prezidată de  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Căianu Mic

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Căianu Mic

În Duminica a 34-a după Rusalii (a Întoarcerii Fiului risipitor), 3 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...