Părintele protopop Gavril Relea, comemorat la Iclod

de | nov. 25, 2019

Duminică, 24 noiembrie 2019, în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, protopopiatul Gherla, a fost comemorat parintele Gavril Relea, cel care a păstorit această comunitate vreme de șapte ani, în perioada  1 septembrie 1970 – 30 iunie 1977.
Evenimentul a constat în prezentarea volumului „Parintele Protopop Gavril Relea ( 1910-2005): Un vrednic slujitor al lui Dumnezeu și al neamului românesc”, semnat de dr. Vasile Rojneac.

Cartea, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană în anul 2019, este prima lucrare din spațiul teologic ortodox despre părintele Gavril Relea. Autorul, Dr. Vasile Rojneac, este originar din Iclod, parohie în care părintele Relea a slujit până la pensionare, și fiu duhovnicesc al părintelui, în vremea slujirii sale la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca. Beneficiind de surse bibliografice importante, provenite din arhivele Arhiepiscopiei Clujului, ale parohiilor în care a slujit, ale familiei Relea precum și de câteva articole publicate și de puținele materiale înregistrate, autorul a reușit să dea viață unei cărți-document, în cuprinsul căreia se armonizează firesc detaliile vieții și activității părintelui Relea, opera teologică și predicile sale. Copiile documentelor oficiale și fotografiile anexate la finalul lucrării îi oferă cărții veridicitate, aducând totodată multă lumină în anumite situații neclare în ceea ce privește slujirea părintelui Gavril Relea.


Părintele Gavril Relea s-a născut în data de 4 iulie 1910 în localitatea Rusu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, din părinții credincioși Petru și Maria. A fost absolvent al Liceului ,,Andrei Mureșanu” din Dej și al Academiei Teologice Ortodoxe Române din Cluj, promoția 1933. A fost hirotonit preot de către Preasfințitul Părinte Episcop Nicolae Ivan în data de 11 martie 1934 pe seama Parohiei Ortodoxe Cluj IV – Dâmbul Rotund, însă din cauza lipsei unui post de preot în Cluj a fost nevoit să fie încadrat mai întâi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și ulterior la Catedrala Episcopală din Cluj-Napoca. Începând din data de 1 septembrie 1934 a ocupat postul de preot paroh în Dâmbul Rotund și a desfășurat aici o activitate rodnică până în toamna anului 1940. În anul 1936, împreună cu soția sa, doamna preoteasă Valeria, absolventă de studii muzicale, a înființat corul parohiei. În anul 1939, cu mari eforturi, împreună cu bunii credincioși din parohie, a reușit să zidească biserica parohială până la centura de beton de deasupra pereților laterali. Regimul hortist instaurat în Transilvania în urma Dictatului de la Viena, a adus multe suferințe în viața și slujirea părintelui Relea. Astfel a fost nevoit să își părăsească parohia și șantierul bisericii, refugiindu-se împreună cu familia la Timișoara. Își va continua slujirea la Timișoara atât ca preot de spital, având și atribuții administrative, precum și ca preot al Parohiei Deta. În anul 1945 va reveni la Cluj, dar din cauza faptului că situația din Dâmbul Rotund era foarte dificilă, la solicitarea credincioșilor din locurile natale, a fost numit preot la Prundu Bârgăului, devenind și protopop al Bistriței și al Plasei Prundu Bârgăului. Slujind într-o perioadă dificilă și aici, a intrat în atenția securității din cauza misiunii active pe care a desfășurat-o. Astfel, a fost judecat și condamnat pe nedrept la 10 ani de închisoare și confiscarea totală a averii, din care a executat 5 ani, în urma recursului care i-a fost acceptat. Astfel între anii 1958 – 1963 va îndura umilințele și greutățile închisorilor comuniste de la Gherla, Stoenești, Grind, Strâmba, Sistofca, Salcia și Periprava. În ciuda greutăților îndurate, l-a mărturisit pe Hristos și în temniță, fapt care i-a înmulțit pedepsele. După multe greutăți îndurate, a fost eliberat. Începând din anul 1963 a fost reîncadrat ca preot la Parohiile Recea Cristur, Răscruci și Iclod, de unde s-a pensionat în anul 1977. După pensionare a fost îmbisericit la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca. A trecut la cele veșnice în data de 20 octombrie 2005, iar trupul său așteaptă învierea în Cimitirul Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Procesiune de Rusalii și Vecernia plecării genunchilor la Dej

Sute de credincioși dejeni au participat în Duminica Cincizecimii, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii. Manifestarea continuă o veche tradiție din Ardeal având în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului și pentru mediul înconjurător la...