Părintele Protopop Gavril Relea, evocat în biserica pe care a ctitorit-o

de | nov. 11, 2019

Duminică, 10 noiembrie 2019, la Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” situată pe strada Corneliu Coposu nr. 34 în cartierul clujean Dâmbul Rotund, s-a desfășurat o seară cultural-duhovnicească, prilejuită de sărbătoarea hramului bisericii parohiale.

De la ora 17.00, un sobor de preoți a săvârșit slujba Vecerniei. În continuare, în cadrul serii a fost prezentată cartea ,,Părintele Protopop Gavril Relea” (1910-2005) – Un vrednic slujitor al Altarului și al Neamului Românesc, autor Vasile Rojneac. Evenimentul a fost moderat de părintele protopop Alexandru Ciui, parohul bisericii gazdă. Au fost invitați și au vorbit despre carte părintele prof. univ. dr. Alexandru Moraru, părintele lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, domnul Paul Ersilian Roșca, teolog și doctor în Teologie și autorul lucrării, teologul Vasile Rojneac. De asemenea, în calitate de gazde și organizatori ai evenimentului, au luat cuvântul și părintele protopop Alexandru Ciui și părintele Mihai Pop, preoții parohiei precum și doamna profesoară Elena Pârvu, enoriașă a parohiei. Plecând de la conținutul lucrării, cei prezenți au evocat viața, personalitatea și opera părintelui Gavril Relea, primul ctitor al Bisericii Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dâmbul Rotund.

,,Slujirea sa în Dâmbul Rotund, ctitorirea primei biserici parohiale în anul 1939 din care se păstrează astăzi pronaosul, înființarea corului parohiei în anul 1936, activitatea pastorală, culturală și administrativă ale părintelui Gavril Relea, au fost motivația și responsabilitatea noastră de a lansa această carte în biserica noastră, având astfel și posibilitatea de a ne exprima recunoștința față de autorul ei.

Cartea lansată, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană în anul 2019 se constituie ca fiind prima lucrare din spațiul teologic ortodox despre părintele Gavril Relea, cel pe care Dumnezeu l-a învrednicit să trăiască 95 de ani de viață. Cu un conținut bine structurat desfășurat pe parcursul a 462 de pagini, incluzând și anexele, lucrarea a fost realizată cu multă acrivie de către teologul, doctor în Teologie Vasile Rojneac, sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Alexandru Moraru. Cuvântul înainte al autorului este edificator în ceea ce privește motivația și împrejurările apariției cărții. Originar din Iclod, parohie în care părintele Relea a slujit până la pensionare și fost fiu duhovnicesc al părintelui în vremea slujirii sale la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca, Vasile Rojneac și-a asumat această muncă ca și pe o datorie, dorindu-și să ferească de păcatul uitării viața și activitatea preotului care și-a dedicat slujirea lui Dumnezeu și neamului românesc.

Beneficiind de surse bibliografice importante provenite din arhivele Arhiepiscopiei Clujului, ale parohiilor în care a slujit, ale familiei Relea precum și de câteva articole publicate și de puținele materiale înregistrate, autorul a reușit să dea viață unei cărți-document, în cuprinsul căreia se armonizează firesc detaliile vieții și activității părintelui Relea, opera teologică și predicile sale. Copiile documentelor oficiale și fotografiile anexate la finalul lucrării, îi oferă cărții veridicitate, aducând totodată multă lumină în anumite situații neclare în ceea ce privește slujirea părintelui Gavril”. (pr. Alexandru Ciui, parohul Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”, protopop de Cluj II)

Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă. Pe lângă preoții și credincioșii care au participat, o prezență emoționantă a fost aceea a doamnei Liana Benea, fiica părintelui Gavril și a doamnei preotese Valeria Relea. Fiind singurul copil al familiei părintelui Relea, doamna Liana, ajunsă la vârstă octogenară, a însoțit familia în toate momentele vieții, dânsa fiind cea care i-a petrecut și în veșnicie pe părinții săi, cei cărora le poartă vie amintirea ducând mai departe moștenirea dreptei credințe.

Părintele Protopop Gavril Relea, evocat în biserica pe care a ctitorit-o

În cadrul serii, credincioșii prezenți au ascultat și un recital de pricesne susținut de interpretele Ioana Lucia Sucală și Elisabeta Guzu. Prin aceste evenimente, la Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dâmbul Rotund s-a încheiat sărbătoarea hramului din acest an.

Părintele Protopop Gavril Relea, evocat în biserica pe care a ctitorit-o

Părintele Gavril Relea s-a născut în data de 4 iulie 1910 în localitatea Rusu Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, din părinții credincioși Petru și Maria. A fost absolvent al Liceului ,,Andrei Mureșanu” din Dej și al Academiei Teologice Ortodoxe Române din Cluj, promoția 1933. A fost hirotonit preot de către Preasfințitul Părinte Episcop Nicolae Ivan în data de 11 martie 1934 pe seama Parohiei Ortodoxe Cluj IV – Dâmbul Rotund, însă din cauza lipsei unui post de preot în Cluj a fost nevoit să fie încadrat mai întâi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și ulterior la Catedrala Episcopală din Cluj-Napoca. Începând din data de 1 septembrie 1934 a ocupat postul de preot paroh în Dâmbul Rotund și a desfășurat aici o activitate rodnică până în toamna anului 1940. În anul 1936, împreună cu soția sa, doamna preoteasă Valeria, absolventă de studii muzicale, a înființat corul parohiei. În anul 1939, cu mari eforturi, împreună cu bunii credincioși din parohie, a reușit să zidească biserica parohială până la centura de beton de deasupra pereților laterali. Regimul hortist instaurat în Transilvania în urma Dictatului de la Viena, a adus multe suferințe în viața și slujirea părintelui Relea. Astfel a fost nevoit să își părăsească parohia și șantierul bisericii, refugiindu-se împreună cu familia la Timișoara. Își va continua slujirea la Timișoara atât ca preot de spital, având și atribuții administrative, precum și ca preot al Parohiei Deta. În anul 1945 va reveni la Cluj, dar din cauza faptului că situația din Dâmbul Rotund era foarte dificilă, la solicitarea credincioșilor din locurile natale, a fost numit preot la Prundu Bârgăului, devenind și protopop al Bistriței și al Plasei Prundu Bârgăului. Slujind într-o perioadă dificilă și aici, a intrat în atenția securității din cauza misiunii active pe care a desfășurat-o. Astfel, a fost judecat și condamnat pe nedrept la 10 ani de închisoare și confiscarea totală a averii, din care a executat 5 ani, în urma recursului care i-a fost acceptat. Astfel între anii 1958 – 1963 va îndura umilințele și greutățile închisorilor comuniste de la Gherla, Stoenești, Grind, Strâmba, Sistofca, Salcia și Periprava. În ciuda greutăților îndurate, l-a mărturisit pe Hristos și în temniță, fapt care i-a înmulțit pedepsele. După multe greutăți îndurate, a fost eliberat. Începând din anul 1963 a fost reîncadrat ca preot la Parohiile Recea Cristur, Răscruci și Iclod, de unde s-a pensionat în anul 1977. După pensionare a fost îmbisericit la Catedrala Arhiepiscopală din Cluj-Napoca. A trecut la cele veșnice în data de 20 octombrie 2005, iar trupul său așteaptă învierea în Cimitirul Parohiei ,,Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăștur.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...