Părintele Serafim Măciucă a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Nicula

de | oct. 19, 2019

Zeci de monahi, preoți, ucenici, rude și credincioşi au participat sâmbătă, 19 octombrie 2019, la slujba de înmormântare a arhimandritului Serafim Măciucă, cunoscut ca starețul care în anul 1964 a descoperit Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Nicula, ascunsă în zidul unei case din cauza vitregiilor vremii.

Slujba a avut loc la demisolul bisericii noi a mănăstirii și a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Toplița, arhimandritul Emilian Telcean, protosinghelul Lucian Demian, duhovnicul Mănăstirii Văratec, protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, și protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, stareți, duhovnici de mănăstiri și preoți din cuprinsul eparhiei.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a subliniat virtuțile pe care trebuie să le aibă un călugăr, care și-a închinat întreaga viață Bisericii lui Hristos, subliniind faptul că părintele Serafim a fost un călugăr misionar, ctitor și pelerin.

 

De asemenea, arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor, a citit mesajul Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și a prezentat biografia și ctitoriile vrednicului de pomenire ieroschimonah Serafim Măciucă.

 

Apoi, cortegiul funerar a înconjurat biserica mare a mănăstirii, îndreptându-se spre cimitirul așezământului monahal, unde părintele Serafim a fost înhumat.

Arhimandritul (ieroschimonah) Serafim Măciucă, fost stareț al Mănăstirii Nicula și ctitor a numeroase lăcașuri de rugăciune, a trecut la Domnul în dimineața zilei de miercuri, 16 octombrie 2019, în chilia sa de la Nicula, la vârsta de 95 de ani, după o viață întreagă închinată Domnului Hristos.

Biografie

Părintele Serafim Măciucă s-a născut la data de 11 iunie 1924, în satul Petreşti, județul Vrancea, într-o familie credincioasă, fiind fiul lui Radu şi Ioana, alături de două surori și un frate. După ce a terminat şcoala primară a  rămas ajutor părinţilor, pentru că surorile s-au călugărit. La rându-i, simțind chemarea pentru viața monahală, a plecat la Mănăstirea Sihastru din Vrancea, unde a fost călugărit în anul 1951. După ce a fost închinoviat, a frecventat cursurile Seminarului de la Neamţ, după care a studiat trei ani pictura la Bucureşti. A pictat sala de mese de la Mănăstirea Dălhăuţi de unde s-a dus pedagog la Seminarul din Buzău, unde a fost hirotonit ierodiacon. Cu „ajutorul” decretului 410 din 1959 a ajuns în Ardeal şi s-a stabilit la Mănăstirea Nicula, unde a fost hirotonit preot. Începând din ianuarie 1960, când a preluat toiagul stăreţiei, Nicula a cunoscut realizări importante datorită activităţii sale neobosite. A consolidat biserica de zid, care era foarte deteriorată, legând-o în centuri de fier şi acoperind-o cu tablă zincată. A făcut instalaţia de apă și a renovat clădirile existente. De asemenea, a pictat biserica mare şi paraclisul de iarnă.

Părintele Serafim Măciucă a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii NiculaCea mai însemnată faptă a părintelui Serafim a fost descoperirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost ascunsă de uniţi când au părăsit mănăstirea. A părăsit stăreţia la 1 decembrie 1969, când a plecat în Maramureş la parohia Baba pentru doi ani, apoi a păstorit credincioşii din parohia Bălan, judeţul Harghita, unde a reuşit să-şi continue munca administrativă cu realizări deosebite. Ani mai târziu, la sfințirea bisericii din Bălan a fost ridicat la rangul de arhimandrit, de către episcopul de atunci al Alba Iuliei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Andrei Andreicuţ.

După Revoluţia din 1989 părintele Serafim s-a reîntors pe meleagurile natale, la Mănăstirea Vărzărești, pe care a redeschis-o. În perioada stăreţiei de la Vărzărești, vrednicul Serafim a deschis și un schit de maici, în comuna Urechești, situată în vecinătate, schit care poartă hramul ,,Acoperământul Maicii Domnului”. În anul 1997 a fost numit stareț la Mănăstirea Pătrăngeni, judeţul  Alba, unde a consolidat clădirile, a realizat reţeaua de alimentare cu apă potabilă și gaz metan, apoi a început construcţia unui paraclis cu hramul ,,Sfântul Serafim din Sarov”. Acolo a locuit, pentru o vreme, ca un pustnic, în condiţii modeste, căci dorea foarte mult viaţa pustnicească.

În anul 2002 arhimandritul Serafim s-a întors din nou pe meleagurile natale și s-a închinoviat la Mânăstirea Brazi, unde, timp de doi ani, a avut ascultarea de preot și duhovnic. Legat de această etapă a vieţii sale, trebuie amintit faptul că acestuia i-a revenit meritul ca, împreună cu maica stareţă, să găsească moaștele Sfântului Cuvios Teodosie, pe care el le-a spălat și le-a pus la loc de cinste. „Părintele arhitect”, asa cum l-au numit unii, a continuat cu ctitoriri și rectitoriri de biserici și mănăstiri din Vrancea, Soveja și Oancea. În anul 2009 a construit un cămin de bătrâni în comuna Câmpineanca, județul Vrancea.

La data de 3 martie 2012, simţindu-se în pragul trecerii la cele veșnice, părintele Serafim a cerut să fie schimnicit și a fost tuns în schima mare, la Mănăstirea Catrinari din judeţul Suceava,  avându-l ca naș de schimnicie pe schimonahul Sava Teodorescu de la Mestecăniș. În același an, s-a reîntors la Mănăstirea Nicula, unde și-a petrecut bătrânețile în liniștea rugăciunii, aproape de Icoana Maicii Domnului, care atât de mult l-a ocrotit de-a lungul vieţii.

 

Mai multe fotografii AICI 

Zeci de monahi, preoți, ucenici, rude și credincioşi au participat sâmbătă, 19 octombrie 2019, la slujba de înmormântare…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 19 octombrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Patriarhul României împlinește vârsta de 73 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește luni vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat, având peste trei decenii de slujire arhierească. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești,...