Părintele Serafim Măciucă la 94 de ani – o viață închinată slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui

de | iun. 10, 2018

În duminica Sfintilor Romani, Arhim. Serafim Maciuca, fostul stareț al Manastirii Nicula, a fost sărbătorit la împlinirea celor 94 de ani în prezența sutelor de credincioși dar și a viețuitorilor mănăstirii pe care a condus-o timp de zece ani.

Arhim. Dumitru Cobzaru: „Viața i-a făcut sfinți pe moșii și strămoșii noștrii, conștiința lor de neam”

Sfânta Liturghie a fost oficiată la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula pe altarul de vară de către un sobor de preoți avându-l în frunte pe Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În cuvântul de învățătură adresat sutelor de credincioși prezenți, preacuviosul părinte a evidențiat semnificația duminicii de astăzi pentru neamul românesc și iubirea pe care le-o datorăm înaintașilor noștrii.

Părintele Serafim Măciucă la 94 de ani - o viață închinată slujirii lui Dumnezeu și a aproapeluiViața i-a făcut sfinți pe moșii și strămoșii noștrii, conștiința lor de neam. Mai ales în acest an, când sărbătorim împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ne dăm seama cât de important este să ai rădăcini adânci, asemeni stejarilor de aici de la Nicula, înfipte în pământul țării tale, iar fruntea să o avem sus până în cerul lui Dumnezeu. Pentru că ne aparțin și una și cealaltă, și pământul și cerul care ne așteaptă în condințiile în care vom deveni sfinți ai lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Andrei Mureșanu” din Bistrița dirijor Arhid. Cornel Pop.

La finalul slujbei, Arhimandritul Serafim Măciucă a fost omagiat prin cuvântări și a avut loc lansarea unei cărți care conține aspecte din viața preacuviosului părinte.

Arhim. Dumitru Cobzaru: „A clădit pentru Dumnezeu și pentru Biserica Lui.”

Arhim. Dumitru Cobzaru i-a mulțumit Părintelui Serafim pentru influența pe care a avut-o în formarea lui ca și om al bisericii, dar a evidențiat și bogata lui activitate, spunând că este un adevărat ziditor de suflete dar și de așezăminte pentru veșnicie.

În cei 94 de ani, Părintele Serafim a clădit atât duhovnicește cât și material. Între anii 60-70 cât a fost stareț, părintele a făcut la mănăstirea Nicula câteva lucrări importante pentru ridicarea ei. La Bălan, unde el a fost preot paroh 20 de ani, a lăsat două biserici, o casă parohială și o comunitate de credincioși foarte frumoasă. A mai clădit mănăstiri la Pătrânjeni – Alba, la Brazi a fost duhovnic și a descoperit moaștele Sfântului Teodosie, Mănăstirea de la Soveja, a salvat două biserici – una de la Sândominic, o comună ungurească de lângă Bălan și una de la Mierucrea-Ciuc și multe altele.

A clădit pentru Dumnezeu și pentru Biserica Lui. Noi ucenicii lui considerăm că suntem facerea mâinilor lui, și pentru asta îi mulțumim.

Au mai vorbit Ieromonahul Lucian Demian, de la Mănăstirea Văratec, unul dintre fii duhovnicești apropiați ai părintelui dar și preotul paroh al localității Bălan, județul Harghita, pr. Cristian Cristinoi.

Tuturor le-a mulțumit Arhimandritul Serafim, mărturisidu-le că tot ce a făcut, pe când a fost paroh în localitatea Bălan, dar și pe timpul când a fost numit stareț la Nicula, a făcut prin sprijinul și ajutorul Maicii Domnului.

Cartea „Părintele Serafim Măciucă – o viață închinată slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui”, scrisă de Ieromonahul Pantelimon Mocan, este apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, la editura Ecclesia a Mănăstirii Nicula, cu sprijinul părintelui stareț, Arhim. Nicolae Moldovan. Cuvântul înainte este semnat de Arhim. Dumitru Cobzaru, exarh al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

În anul 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului i-a acordat arhim. Serafim Măciucă „Crucea Arhiepiscopală”, cea mai înaltă distincție acordată preoților, la împlinirea celor 90 de ani de viață în slujba lui Hristos.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA