Parohia clujeană „Sfântul Bartolomeu” | În această comunitate nu există neputință, ci doar iubire pentru semeni!

de | iun. 11, 2020

Sfântul Apostol Bartolomeu, pomenit pe 11 iunie în calendarul ortodox este, din anul 2014, ocrotitorul parohiei clujene „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul clujean Mănăștur. Cel de-al doilea hram a fost pus la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, la finalizarea lucrărilor de restaurare ale lăcașului de cult. Biserica a fost ridicată între anii 1997-2007, prin strădania preotului Iulian Benche, și sfințită de vrednicul de pomenire mitropolitul Bartolomeu. Prin grija preoților Gavril Vârva și Cristian Timar, ambii foști diaconi la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în cadrul acestei parohii se desfășoară numeroase activități pentru tineri și vârstnici și au loc diferite manifestări culturale. De asemenea, comunitatea parohială sprijină constant prin colecte, produse alimentare și haine, credincioșii aflați în dificultate.

„Amândoi preoții ne străduim să desfășurăm o frumoasă activitate misionar-pastorală, în fruntea unei comunități de oameni vrednici și de omenie”, spune părintele paroh Gavril Vârva. Astfel, pe lângă activitatea pastorală, au reușit să adune lângă biserică foarte mulți tineri, dornici să se implice în proiectele comunității. „Ne dorim  să-i atragem pe tineri cât mai mult la biserică, să nu-și piardă valorile și buna-cuviință”, afirmă părintele. Așa că, în fiecare săptămână, în timpul școlii, au loc aici diferite activități cu tinerii. Aceștia participă gratuit, lunea și miercurea, la ore de matematică sau de limba română, cu profesori de specialitate, pentru a se pregăti pentru examenul de bacalaureat. Joia, după slujba vecerniei, tinerii participă la un program catehetic, iar sâmbătă dimineața au loc activități cu copiii de grădiniță. „De multe ori, chiar dacă nu vin la activitățile de peste săptămână, duminica sunt prezenți la biserică. Asta ne-a impresionează de fiecare dată pentru că vin la slujbă dimineața, iar seara participă la vecernie și la taina Sfântului Maslu”. Activitățile au loc în demisolul lăcașului de cult, unde este amenajată o bibliotecă și unde au loc și repetițiile pentru grupul vocal al parohiei, care dă răspunsurile la slujbe. Desigur, în această perioadă marcată de pandemie activitățile cu tineri au fost sistate, însă vor fi reluate.

Grup vocal format din tinerii parohiei, în memoria mitropolitului Bartolomeu

„Suntem iubitori și de muzică și am inițiat un grup vocal, alcătuit din tinere din cadrul parohiei. L-am denumit Grupul vocal Sfântul Apostol Bartolomeu, în memoria vrednicului de pomenire mitropolitul Bartolomeu, care a fost un mare iubitor de frumos, în special de muzică. Îi plăcea muzica corală și, de fiecare dată când slujeam cu dânsul la anumite parohii și era un cor înzestrat cu voci alese, îl aprecia întotdeauna. Așa că mi-am dorit tare mult ca la biserica unde voi sluji să am un cor”.

„Ciorbițe pentru bunicuțe”, proiect destinat vârstnicilor și oamenilor străzii

Dă milostenie din ce ai în plus și apoi roagă-te lui Dumnezeu cu îndrăzneală, spunea sfântul Isaac Sirul. Pornind de la acest îndemn, credincioșii parohiei clujene sunt alături de oamenii fără adăpost sau singuri, care au nevoie de sprijin. „Astfel de activități au fost pornite în parohia noastră din inițiativa tinerilor. Am rămas impresionat că se adunau zeci de voluntari”, spune părintele paroh. Alex Olariu este unul dintre inițiatorii proiectului ce a debutat în anul 2016. „Împreună cu niște prieteni ne-am gândit să-i ajutăm pe oamenii străzii, mai ales în perioada iernii. Să dormi în stradă, în frig, și să vină cineva să îți aducă o mâncare caldă, ți-ar ridica moralul”, povestește Alex. Tot ce mai aveau nevoie era un spațiu unde să gătească. Așa că i-au propus ideea părintelui Vârva, care a fost impresionat de gestul lor. „Am hotărât ca această activitate să o desfășurăm sâmbăta, o dată la două săptămâni, și începeam cu Sfânta Liturghie la care participau cu toții, după care se preparau produsele, în curtea bisericii”. „Părintele ne-a primit aici cu toată inima, ne-a pus la dispoziție tot ce a fost nevoie. Pe parcurs ni s-au alăturat și suporterii din galeria Universității Cluj care, ulterior, s-au apropiat și de biserică”. Astfel, în ceaune, în curtea bisericii, respectând normele de igienă, tinerii voluntari pregăteau în jur de 200 de porții de mânacare. Acestea erau distributie oamenilor străzii, dar și centrelor pentru copii sau vârstnici. În ultima perioadă, proiectul a fost sistat.

Alex iși dorește reluarea lui pentru că, spune el, „altfel e și viața pe lângă Biserică, dacă ne strângem și conlucrăm pentru binele celorlalți”. „Avem nevoie de tineri, de implicarea lor, o dată pe săptămână sau la două săptămâni. Fiecare cum poate, însă  contează și dacă vine și stă o oră”. Și părintele paroh și-ar dori ca această activitate să se desfășoare constant, în beneficiul celor aflați în nevoie. „Noi am vrea ca în fiecare zi să împlinim această lucrare. Deocamdată ne limităm la ceea ce am făcut până acum, pentru că este un început bun și fiecare dintre acești tineri știe că ajutând un om sărac, îl ajută, pe Hristos”. Pe lângă proiectul destinat oamenilor străzii, tinerii au colectat haine și jucării, care au fost donate familiilor nevoiașe. De asemenea, au adunat cărți cu care au dotat bibliotecile unor școli din munții Apuseni.

Săptâmânal, și credincioșii vârstnici și singuri din parohie se întâlnesc la biserică. Împreună cu preoții slujitori, se întâlnesc în fiecare marți la demisolul bisericii, spun o rugăciune, cântă și deapănă amintiri. „Am încercat să le alinăm această suferință. Vin cu multă dragoste și, pe lângă latura spirituală, discutăm și probleme administrative deoarece ei, nemaiavând pe nimeni, nu au la cine să apeleze”, a mărturisit părintele Vârva.

Sărbătoarea portului popular

La fel ca și-n alte parohii din Cluj-Napoca, și-n această parohie tradițiile, obiceiurile și portul popular sunt promovate în rândul credincioșilor. De câțiva ani are loc aici  Sărbătoarea portului popular. Credincioșii participă la Sfânta Liturghie, majoritatea îmbrăcați în straie populare, după care, în curtea bisericii, se bucură de muzică tradițională. „Am văzut că tot mai mult ne îndepărtăm de portul popular și de aceste tradiții frumoase, care fac parte din patrimoniul de valori al neamului nostru. Așa că, în fiecare an, în ultima duminică din luna iulie, ne străduim să ducem mai departe această tradiție, pentru ca toți credincioșii noștri să își aducă aminte de locurile natale și de obiceiurile frumoase pe care le-au moștenit și, chiar aici la oraș, să le punem în lucrare”. Anul trecut, la această sărbătoare a fost prezent Grigore Leșe, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică tradițională din zona Maramureșului. „După cum se știe, repertoriul său este constituit din melodii vechi, provenit din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. El niciodată nu și-a abandonat portul  popular, îmbrăcându-l de fiecare dată cu multă mândrie și bucurie”, a spus clericul.

„În această comunitate nu există neputință! Există doar iubire.”

De fiecare dată credincioșii parohiei cu hramurile  „Înaltarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” au fost și sunt alături de preoții slujitori și se implică în toate proiectele derulate aici. Anca Gal participă de câțiva ani la slujbele săvârșite în biserica parohiei. Este medic dar și absolventă de teologie. Îl știe pe părintele Vârva de când era diacon la catedrală și din acest motiv s-a atașat de biserică. De altfel, în duminici și sărbători cântă în cor. „Este o comunitate de oameni cu inimă bună, care m-au primit foarte bine în rândurile lor. Sunt oameni calzi, știu să spună o vorbă bună, să te susțină, să te încurajeze”, este de părere Anca.

Actrița Dorina Nemeș îl știe de aproape 20 de ani pe preotul paroh Gavril Vârva, iar de mai bine de trei ani s-a alăturat comunității religioase de la parohia „Înălțarea Sfintei Cruci”. Spune că e minunat că atunci când vii în biserică, apăsat de anumite probleme, este extraordinar să fi întâmpinat cu căldură și cu o vorbă bună. „Ambii preoți se implică în viața comunității cu dăruire și profunzime. Cred că ce este minunat în această comunitate, iar mie mi se pare fabulos, e faptul că nu există neputință! Există doar „a iubi”! ”

 „Am observat această căldură și comuniune între ei și noi, și ne înconjoară cu multă dragoste. De  de fiecare dată când facem apel la bunăvoința lor, ne sunt alături. De aceea, credem că avem această îndatorire de a fi în mijlocul lor ori de câte ori este nevoie și de a încerca să aducem, în familia lor, mângâiere, bucurie, speranță și dragoste; să împlinim aceste virtuți pe care Biserica le învață”, a precizat părintele Gavril Vârva.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Trenurile Soarelui 2024

Trenurile Soarelui 2024

Din 14/15 iunie 2024, CFR Călători dă startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui”. Turiștii vor avea la dispoziție 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu stațiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data...

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Zilele Horticulturii Clujene, ediția a III-a

Cea de-a III-a ediție a Zilelor Horticulturii Clujene - eveniment organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală - se va desfășura, în perioada17-19 mai (orele...

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

ExpoTech@UTCN: o incursiune în universul inovației

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se înscrie și în acest an în circuitul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” cu ExpoTech@UTCN și invită publicul larg la o incursiune în universul inovației și tehnologiei. Expoziția va fi găzduită pentru prima dată în incinta...

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

UMF Cluj Technology Transfer Days 2024

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 14-15 mai 2024, cea de-a treia ediție a evenimentului „UMF Cluj Technology Transfer Days”. Evenimentul se desfășoară în cadrul proiectului „PROGRES - Creșterea performanțelor...

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Un nou program de Inginerie Medicală la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va avea, începând din anul universitar 2024-2025, un program de licență în Inginerie Medicală, completându-și astfel programele UBBMed relevante pentru sănătate-medicină din cadrul UBB School of Health, după modele similare de...

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Inaugurarea noului Spital de Psihiatrie Pediatrică

Consiliul Județean a construit primul spital de la 0, unic la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care dispune Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a inaugurat marți, 14 mai 2024, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie...