Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” este situată pe strada Puieților nr. 2, în cartierul Iris din Cluj-Napoca. Înființată în anul 1929, biserica parohială a fost construită între anii 1931 și 1934, având o formă de navă și fiind realizată din cărămidă. Turnul clopotniță reprezintă un element arhitectural distinctiv în peisajul municipiului Cluj-Napoca.
De-a lungul timpului, biserica a trecut prin mai multe etape de restaurare. Între anii 1955 și 1966, lăcașul de cult a fost restaurat complet și pictat în tehnica tempera de către pictorul Ioan Găvrilă. Între 2002 și 2004, pictura interioară a fost refăcută de pictorul Damian Tuluc.
Parohia este o comunitate activă și implicată în viața spirituală și socială a enoriașilor săi. Pe lângă activitățile liturgice obișnuite, parohia organizează evenimente speciale, cum ar fi hramul bisericii, sărbătorit anual în data de 25 martie, de Praznicul Bunei Vestiri. Cu aceste ocazii, sunt invitate personalități ale vieții religioase și culturale, iar programul liturgic este îmbogățit cu slujbe și manifestări dedicate.
Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” din Cluj-Napoca desfășoară multiple activități dedicate copiilor, sub îndrumarea părintelui paroh Ambrozie Boca, menite să le îmbogățească experiența spirituală și educațională.
În perioada 8 – 12 iulie 2024, parohia a organizat cea de-a IX-a ediție a Școlii de Vară „Copilărie Binecuvântată”. Activitățile s-au desfășurat la Biserica Ortodoxă „Buna Vestire”, între orele 16:00 și 18:30. Școala de vară a fost destinată copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani, oferindu-le o gamă variată de ateliere și activități, printre care:
– Muzică
– Modelaj cu pastă fimo
– Confecționare de bijuterii din mărgele
– Atelier „Sufletul hârtiei”
– Povești
– „Step by step Story Time”
– Pictură
– Preparare de prescuri
– Atelier susținut de Crucea Roșie
– Cursuri de limba engleză
– Jocuri în aer liber
– Acces la biblioteca bisericii, secțiunea pentru copii
– Proiecții de filme pentru copii.
De asemenea, copiii au participat la Slujba Paraclisului Maicii Domnului.
Părintele Mitropolit le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri duhovnicești.
Corul de copii al parohiei a efectuat un pelerinaj la Alba-Iulia, ca recompensă pentru devotamentul și implicarea lor în activitățile corale.
Aceste inițiative reflectă angajamentul parohiei de a oferi copiilor oportunități de dezvoltare spirituală și personală, prin intermediul unor activități diverse și educative.
