Parohia „Sf. Maria” din Cleveland, prima instituție eclezială românească din America

de | mart. 23, 2021

Preocupați de viața Bisericii, în anul omagial dedicat comunităților românești din fara granițelor țării, împreună cu pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, invitatul permanent în cadrul acestor dialoguri radiofonice, am ales  ca subiect de dezbatere, situația Ortodoxiei americane și a primelor forme de organizare ecleziastică de pe teritoriul american. 

În cadrul emisiunilor precedente am dedicat o mare măsură din timpul nostru fenmenului emigrației peste ocean, tocmai pentru a putea înțelege mai bine bine situația românilor și a comunităților românești care aleg astăzi să emigreze în căutarea unei vieți mai bune, mai stabile financiar și social. Așa cum ați putut observa, în ediția de săptămâna trecută am discutat despre primele instituții sociale fondate de români pe teritoriul american, acele boarding-house și societățile de ajutor.

De această dată însă, ne oprim asupra fondării primei instituții ecleziale ortodoxe românești, Parohia „Sfânta Maria” din Cleveland, unul dintre primele oraşe din Statele Unite ale Americii unde s-au aşezat emigranţi români.

Potrivit părintelui prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, nevoile religioase ale românilor din oraşul Cleveland, dorinţa de a se spovedi şi împărtăşi, nevoia de a binecuvânta legăturile matrimoniale, de a încreştina pe noii născuţi, de a înmormânta după datină pe cei trecuţi în eternitate, de a-şi îndeplini în zilele de sărbătoare îndatoririle de creştini, precum şi ajungerea la convingerea că nu va mai fi timp nici când ca în aceste ţinuturi români să nu fie, convingerea românilor emigraţi peste Ocean că şederea lor în America va fi mult mai lungă decât au sperat ei şi că vor veni mereu noi şi noi emigranţi care, alături de cei care nu se vor mai întoarce niciodată acasă, vor face ca prezenţa românilor aici să fie o realitate perpetuă, aşadar, toate acestea au dus la întemeierea celei dintâi parohii ortodoxe române din Statele Unite ale Americii. 

Așadar, vă invităm să ascultați povestea primei parohii ortodoxe românești din America, documentar refăcut de părintele Gabriel Gârdan, pe baza actelor și a documentelor cercetate de-a lungul vremii în diferite arhive ale instituțiilor civile și bisericești.

Viața Bisericii
Viața Bisericii
Parohia „Sf. Maria” din Cleveland, prima instituție eclezială românească din America
Parohia „Sf. Maria” din Cleveland, prima instituție eclezială românească din America
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe