Parohiile din Cluj-Napoca, implicate în lupta împotriva noului coronavirus

de | mai 19, 2020 | Actualitatea religioasă, Pandemie coronavirus

Peste 1200 de persoane, la care se adaugă beneficiarii aflați în grija Sectorului Misionar Social al Arhiepiscopiei Clujului, au fost sprijinite în această perioadă de pandemie, de parohiile aflate pe raza municipiului Cluj-Napoca. Printre beneficiari se numără persoane aflate în izolare la domiciliu, fără aparținători, bolnave singure și vârstnice, dar și cele lipsite de posibilități materiale.

Astfel, 38 dintre parohiile Protopopiatului Cluj II, cu ajutorul voluntarilor, au distribuit la domiciliile beneficiarilor alimente și medicamente. Pe lângă acestea, 12 dintre parohii au oferit mâncare gătită, provenită atât de la cantinele sociale ale parohiilor, cât și de la alte cantine din oraș. Tot în acest context,  pe întreaga perioadă de pandemie, o parohie a închiriat o casă pe care a pus-o la dispoziția unor cadre medicale, pentru a locui acolo și a evita contactul cu ceilalți membrii ai familiilor lor.

 Peste 1200 de persoane sprijinite și donații de 65 000 de mii lei

„Săptămânal, prin implicarea preoților, a credincioșilor și a voluntarilor, au fost ajutate aproximativ 220 de persoane. Astfel că, până în acest moment, putem vorbi de peste 1200 de beneficiari sprijiniți de parohiile clujene, la care se adaugă și ceilalți beneficiari aflați în grija Sectorului Misionar Social al Arhiepiscopiei Clujului.

Pe lângă această aceste acțiuni, preoții protopopiatului au venit în ajutorarea pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, dar și a medicilor și a întregului personal care se ocupă de îngrijirea bolnavilor. Clericii au donat, din veniturile personale, 45.565 de lei pentru spital și alte 20.000 de lei pentru alte cauze sociale și medicale. Aceste sume au întregit donațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, împreună cu personalul Centrului Eparhial, și de celelalte protopopiate din arhiepiscopie și din țară”, a precizat protopopul Protopopiatului Cluj II, preotul Alexandru Ciui.

Acțiunile de întrajutorare au fost coordonate de fiecare parohie, prin preoții parohi și slujitori, în permanentă colaborare cu protopopul Protopopiatului Cluj II, preotul Alexandru Ciui, asistentul social Bianca Dumitrașcu și reprezentanții Centrului Eparhial. Persoanele aflate în dificultate au fost identificate preoții din parohii, ajutați de către membrii comitetelor parohiale și de Serviciul Comunitar de Asistență Socială al Protopopiatului Ortodox Cluj II.  O altă parte a acestora a fost adusă în atenția parohiilor de serviciile care desfășoară activități de asistență socială, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală.

 

Ultimele articole

25 iulie – Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sf. Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Eupraxia și Olimpiada Duminica a V-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei)

25 iulie – Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; Sf. Părinți de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Sf. Cuv. Eupraxia și Olimpiada Duminica a V-a după Rusalii (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei)

Sfânta Ana era din seminția lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 î.Hr.). Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem, a născut pe Salomi; Sovi,...

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Iubiţi fraţi şi surori, mulţimea bunurilor materiale nu ne poate aduce bucurie, pentru că, având mult poţi deveni rob al patimii iubirii de avere. Iată ce zice Domnul Hristos în Evanghelia de la Ioan, în capitolul 8, versetul 34: „Adevărat, adevărat vă spun, oricine...

Omul – lucrul cel mai de preț

Omul – lucrul cel mai de preț

Aspecte introductive În decursul activității Sale pământești, Domnul a făcut multe minuni. Între ele, o categorie importantă o reprezintă exorcizările. Uneori, El alungă demoni pentru că cineva din anturajul posedatului o cere, alteori pentru că însuși cel în cauză,...

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Patriarhul României a împlinit 70 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit joi, 22 iulie 2021, vârsta de 70 de ani.  Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și...