Parteneriat între Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița și Liceul Teoretic „Mihail Berezovschi” din Chișinău

de | iun. 11, 2016

 

 

 

Pe data de 31 mai a fost semnat un acord de parteneriat între Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița și Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău.

Liceul Teoretic cu Profil de Arte poartă numele compozitorului Mihail Berezovschi care s-a născut într-o familie de preoți în localitatea Căplan, jud.Cetatea Albă. A studiat la Seminarul Teologic din Chișinău, în perioada 1880-1890, continuându-și ulterior studiile de muzică la Conservatorul Academic din Sankt Petersburg. A fost hirotonit preot la biserica „Sf. Arhangheli” din Chișinău (1890-1892) și a activat ulterior ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală unde a deținut și funcția de director adjunct al corului Catedralei (1892), fiind titularizat ca dirijor prim în anul 1904. După 1918, când Republica Moldova s-a unit cu România, devine profesor titular la Conservatorul de Muzică din Chișinău, membru fondator a Societății Compozitorilor Români, precum și membru și vicepreședinte al Comitetului central al Asociației Muzicale „Cântecul Basarabiei”. Pentru activitatea sa în rândul clerului este numit în cadrul bisericii ortodoxe iconom stavrofor, participând, cu corul pe care l-a condus, la evenimentele istorice care au marcat unirea din 1918.

Din 1996, şcolii i s-a atribuit titlul de școală-inovativă, dat fiind faptul că a demarat implementarea programelor specifice pentru un şir de clase: studierea unor discipline din domeniul artelor: muzica, arta plastică, teatru și coregrafie. În timp, au fost afiliate școlii două blocuri de studii, unul din ele fiind denumit Blocul Artelor frumoase. Aici, activează şi creează, în special, elevii din clasele cu profil de arte. Pe parcursul ultimilor ani, pe fiecare nivel activează câte o clasă cu profil muzical-coral, artă plastică, artă teatrală şi coregrafie, precum şi câte o clasă cu studierea aprofundată a matematicii şi limbilor moderne: engleză, franceză, chineză și italiană.

Actualmente, în liceu, forța motrică o constituie cadrele didactice, colectivul profesoral care întrunește circa 200 de profesori și peste 1500 de elevi, lângă care se încadrează specialiști la toate disciplinele de studii, inclusiv tinerii pedagogi.

Pe lângă activitatea didactică din cadrul Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” din Chișinău, se desfășoară și o bogată activitate spirituală și duhovnicească realizată de către Pr. Vasile Lupanciuc, preotul și profesorul de religie al școlii, care se ocupă de construcția unei Biserici în apropierea instituției de învățământ, construcție care va deservi comunitatea din apropiere dar mai ales școala.

Scopul acestui parteneriat constă în redescoperirea valorilor cultural- istorice comune, în sensul promovării și valorificării patrimoniului cultural și istoric local, a valorilor spirituale și tradiționale autentice care aparțin celor două comunități. Obiectivele pe care dorim să le atingem constau în îmbogăţirea experienţei tinerilor, elevilor și cadrelor didactice prin participarea în parteneriat la diferite activităţi duhovnicești, culturale, sociale, educative, sportive și civice; schimburi de experienţă şi opinii legate de demersul educaţional și religios; cunoaşterea specificului multietnic, multilingvistic şi multicultural al zonei pe care o reprezintă fiecare comunitate, în sensul dezvoltării unor atitudini civice și democratice; încurajarea sentimentelor de responsabilitate, solidaritate, justiţie şi egalitate, prin și în contextul activităților și atelierelor oferite în cadrul programului dar și promovarea voluntariatului și a educației non-formale.

A transmis pentru radio Renașterea, Pr. Tudor Mudure-Iacob, Inspector de tineret

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă în perioada 3-6 decembrie 2024, marcând 100 de ani de la înființare. Marți 3 decembrie, între orele 10 și 17, se desfășoară...