Participarea României la cea de-a XIII-a ediție a FRANCOFILM Festivalului de Film Francofon din Roma

de | mart. 7, 2023

România participă la cea de-a XIII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmelor  ”R.M.N.”, regizat de Cristian Mungiu și ”Maria, inima României”, regizat de TrevorPoots(în afara concursului). Inițiativa este susținută de Ambasada României în Republica Italiană și Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Prezența la acest festival, organizat de Institutul Francez – Centre Saint Louis cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, se înscrie în seria de evenimente organizate pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la aderarea la Organizația Mondială a Francofoniei (O.M.F.).

Programul proiecțiilor filmelor românești:

  • Sâmbătă, 11 martie 2023, ora 18:00

Proiecția filmului R.M.N. în regia lui Cristian Mungiu

R.M.N.Sinopsis: Cum apare și se răspândește rasismul astăzi? Matthias se întoarce în satul său natal din Transilvania, după ce și-a părăsit slujba în Germania. Se dedică educației fiului său și încearcă să repare relația oarecum instabilă cu soția sa. Dar echilibrul orășelului este bulversat când niște muncitori străini sunt angajați la fabrica de pâine. Frustrările, conflictele și pasiunile vor exploda, spulberând aparența atmosferă de pace care se respira înainte.

  • Luni, 13 martie 2023, ora 18:00

Proiecția filmului Maria, inima României în regia lui TrevorPoots

Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu Prof. Alberto Basciani (Universitatea Roma Tre)

Maria, inima României Sinopsis:Filmul este un documentar care evocă nu doar istoria rolului politic și interesanta viață privată a Reginei Maria a României – de origine engleză – ci și participarea ei activă pe front în timpul Marii Uniri din 1918, îngrijind soldații răniți și bolnavi de tifos sau holeră, fapte pentru care a fost numită „mama răniților” și „regina soldaților”.

Proiecțiile celor două filme vor avea loc la sediul Institutului Francez – Centre Saint Louis (Largo Toniolo 21/22), în limba română, cu subtitrări în franceză, respectiv italiană. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informații suplimentare:

Cea de-a XIII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon din Roma prezintă, în perioada 8-14 martie 2023, 17 filme de lung metraj din 14 țări: Armenia, Belgia, Bulgaria, Canada-Québec, Coasta de Fildeș, Djibouti (în afara concursului), Elveția, Franța, Luxemburg, Monaco pe lângă Sfântul Scaun (în afara concursului), Nigeria, Republica DemocraticăCongo, România, Tunisia. Evenimentul este organizat cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice în Italia ale țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Festivalul se încheie cu decernarea unor Premii (Premiului Juriului, al Publicului și al unor Mențiuni Speciale).

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Societate
Cupa Dan Căpitan la schi alpin: Start înscrieri

Cupa Dan Căpitan la schi alpin: Start înscrieri

Tinerii sportivi cu vârsta sub 12 ani sunt invitați să se înscrie la Cupa Dan Căpitan, competiție din cadrul Mini Cupei României la Schi Alpin, care va avea loc în perioada 2-3 martie, la Buscat. Sportivii vor concura în două probe de slalom uriaș, pe pârtia roșie...