Acesta este genericul sub care s-au desfășurat întâlnirile de lucru ale cercurilor pastoral-misionare I și II din Cluj-Napoca. Activitățile celor două organizații de misiune s-au desfășurat joi, 26 septembrie 2019, începând cu ora 10.00 și au avut loc în două dintre bisericile Municipiului Cluj-Napoca.
Salvarea bisericii de lemn din Săliștea Veche
Preoții arondați Cercului Pastoral-Misionar I s-au reunit în Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Cartierul Mănăștur. Aici, pe lângă mai multe aspecte ale misiunii preoțești din mediul urban, în cadrul întrunirii moderată de coordonatorul cercului, părintele Horea Petrea, s-a insistat pe nevoia întinderii unei mâini de ajutor spre parohiile din mediul rural. În acest sens, prezent fiind la întrunire, părintele Dan Hognogi, protopop al Protopopiatului Cluj I și parohul bisericii gazdă, a propus ideea ca preoții și parohiile din acest cerc să devină parteneri în proiectul salvării de la distrugerea totală a Bisericii ,,Sfântul Apostol Pavel” din Săliștea Veche. Este vorba despre o biserică din lemn, monument istoric datată din secolul al XVIII-lea, aflată în prezent într-o avansată stare de degradare. Propunerea a fost agreată de toți cei prezenți, fiecare dintre ei dorindu-și o implicare activă în rezolvarea acestei situații. Date fiind valoarea bisericii dar și cheltuielile foarte mari pentru reabilitarea acesteia, părintele protopop Alexandru Ciui, a adresat părintelui protopop Hognogi invitația de a participa la următoarea ședință administrativă a preoților clujeni, pentru a le propune tuturor preoților și parohiilor din Municipiul Cluj-Napoca implicarea în rezolvarea acestei situații. Salvarea acestei biserici, monument istoric, ar concretiza dragostea pentru biserică și sat în anul ,,Omagial al satului românesc”.
Întâlnire inedita a preoților din două cercuri pastoral-misionare din Protopopiatele Cluj-Napoca și Huedin
Preoții din Cercul Pastoral-Misionar II din Cluj-Napoca și cei din Cercul ,,Aghireșu” din Protopopiatul Huedin, coordonat de părintele Marius Moldovan, au avut o activitate comună găzduită de Biserica ,,Sfântul Gheorghe” din cartierul clujean Grigorescu. Activitatea inițiată de preoții clujeni în cadrul Proiectului ,,Din suflet pentru satul românesc” a fost coordonată de părintele Dorel Gălan, parohul bisericii gazdă și responsabilul activității pastoral-misionare a acestui cerc.
Subiectele propuse și analizate în cadrul întrunirii au țintit precis preocupările Bisericii de a actualiza contextual misiunea pe care o desfășoară atât în parohiile urbane cât și în mediul rural. Conectând realitățile parohiale la nevoile speciale ale omului modern, preoții au fost familiarizați cu concepte și instrumente pastorale menite să le crească competențele necesare activității. Astfel, ,,concepte împrumutate din sfera dezvoltării profesionale din cadrul altor organizații, precum coaching sau mentoring, pot fi acceptate ca instrumente care facilitează relația preotului cu credincioșii pe tărâmul consilierii pastorale. Biserica poate, printr-un efort de adaptare la exigentele actuale, să acorde omului importanță, în conditiile în care individul tinde sa devină irelevant.” (pr. Dorel Gălan).
Întâlnirea a fost una interactiva, cu metode centrate pe participanți care au avut ocazia să învețe într-un mediu nonformal noi metode de pastorație adaptate la nevoile omului modern. Achizițiile cognitive, atitudinale și practice pe care le-au dobândit pot fi transferate cu succes în activitatea misionar-pastorală din comunitățile pe care preoții le păstoresc, atât în mediul urban cât și în mediul rural.
Dată fiind reușita întâlnirii în acest format, în final, coordonatorii cercurilor și preoții prezenți au propus continuarea parteneriatului dintre cele două cercuri preoțești și organizarea mai multor activități comune.