Patimă și pătimitori. Despre gulagul românesc, originea, manifestările comunismului și martiriul din România

de | feb. 1, 2020

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în şedinţa de lucru din 28 şi 29 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În acest sens, în cadrul postului de radio „Renașterea”, canalul media al Arhiepiscopiei Clujului, am realizat o serie de emisiuni istorice, omagiale și documentare cu privire la viața clericilor și laicilor persecutați de regimul comunist. Pentru a înțelege mai bine subiectul, l-am avut invitat în primele ediții pe părintele dr. Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Memorial „Sfinții 40 de Mucenici” Gherla cu care am discutat despre originea, evoluția și manifestările comunismului. Următoarea întâlnire a fost dedicată martiriului din România. Este bine cunoscut deja faptul că, numeroși clerici și laici au fost închiși pe nedrept, singura lor vină fiind conștiința vie și apartenența la Biserica lui Hristos. În aceeași ordine de idei, în 2017 l-am evocat pe vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina,  la împlinirea a 40 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. 

În șirul evocărilor se înscrie numele preoților clujeni Gavril Relea, Gheorghe Mureșan sau Adrian Cărăușu. Ne-am adus aminte și de Aspazia Oțel Petrescu și filosoful Nichifor Crainic. Invitații noștri au fost pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Bob Vlad, de la parohia clujeană „Întâmpinarea Domnului” și pr. Emanuel Cășvean, preot slujitor la parohia „Sf. Ap. și Evanghelist Matei”, din cartierul Mănăștur.

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Pronia dumnezeiască

Pronia dumnezeiască

Lucrarea prin care Dumnezeu se îngrijește în permanență de lume, de creația Sa, se numește pronie sau providență. Prin pronie, Dumnezeu păstrează lumea în totalitatea ei, precum și fiecare lucru și ființă în parte. El nu numai că a adus la lumină zidirea, dar după ce...