Patriarhul Daniel, mesaj la aniversarea centenarului UBB – O prestigioasă Universitate românească și europeană la ceas aniversar

de | nov. 4, 2019 | Actualitatea religioasă

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înființarea  Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis un mesaj, prezentat, în cadrul festivităților organizate cu această ocazie, de Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Buchiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

O prestigioasă Universitate românească și europeană la ceas aniversar*[1]

 Aniversarea a 100 de ani de existență a Universității Babeș-Bolyai din  Cluj-Napoca reprezintă un moment semnificativ în viața academică și culturală națională întrucât este, pe de o parte, un prilej de apreciere a generațiilor de profesori care au onorat această instituție de învățământ, cercetare și cultură, iar, pe de altă parte, o ocazie de a reafirma vocația și valoarea Universității în contextul societății contemporane.

Înființarea acestei prestigioase Universități românești, precedată în acest oraș de alte instituții academice, coincide cu realizarea României Mari, reprezentând împlinirea unei aspirații naționale și constituind, totodată, un model de colaborare interetnică, interculturală și interconfesională. Funcționarea a patru facultăți de Teologie în cadrul acestei Universități, caz unic în Universitățile europene, are la bază respectul, dialogul și cooperarea fructuoasă a cultelor religioase din țara noastră, în scopul edificării moral-spirituale a tinerelor generații de studenți.

În spiritul tradițional al învățământului academic românesc, Universitatea are menirea sau vocația să formeze personalități competente și întreprinzătoare, promovând o cunoaștere pentru acțiune, utilă nu doar pentru școală, ci și pentru calitatea vieții umane în societate. În același timp, ea are și vocația de a fi un spațiu al dialogului și de valorificare a reflecției în întâlnirea dintre știință, filosofie, teologie, artă și cultură. Mai ales în contextul lumii de astăzi, când asistăm la o fragmentare accelerată a domeniilor științei și la o hiperspecializare a educației, este nevoie de recuperarea și de valorificarea perspectivei interdisciplinare a cunoașterii în folosul vieții umane.

De asemenea, în mediul universitar de astăzi este necesară promovarea dorinței de a fructifica propriile tradiții naționale în dialog cu realizările științifice și cu tradițiile altor popoare. În acest sens, apreciem activitatea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca de a contribui la intensificarea cooperării academice în plan național și internațional.

Prezența Facultății de Teologie Ortodoxă în cadrul Universității Babeș-Bolyai contribuie la apropierea și cooperarea dintre Biserică și Universitate, dintre credință și cultură, teologie și știință, depășindu-se divergențe artificiale și descoperindu-se bucuria dialogului și utilitatea cooperării, pentru binele societății.

În încheiere, felicităm pe organizatorii evenimentului solemn de aniversare a 100 de ani de la înființarea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pe profesorii și studenții acestei Universități, rugându-ne Milostivului Dumnezeu să binecuvinteze și să ajute pe toți cei care lucrează în această înaltă instituție academică și contribuie la afirmarea valorilor academice românești, la nivel național și internațional.

Întru mulți și fericiți ani!

 

Cu aleasă prețuire și binecuvântare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

[1]*Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (3-5 noiembrie 2019).

Foto: basilica.ro

Ultimele articole

Misionari și misionarism

Misionari și misionarism

Înainte de înălțarea la cer, Domnul Hristos le-a zis ucenicilor: „mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...