Patriarhul Justinian Marina (22 februarie 1901 – 26 martie 1977)

Justinian Marina, pe numele său de mirean Ioan Marina, vine pe lume într-o familie de oameni simpli, buni credincioși, gospodari, cu idealuri, valori și principii mărețe. Fiul Elenei și al lui Marin Ilie se naște la data de 22 februarie 1901 în satul Suiești din județul Vâlcea și va deprinde în sânul familiei diverse valori, abilități și atitudini care îl vor ghida întreaga viață.

Despre influența pe care părinții și educația primită în familie a avut-o asupra vocației sale, Justinian Marina mărturisește următoarele: „Preoţia mea – mărturisea el – a fost visul sfânt al mamei mele şi primii paşi pe drumul înţelegerii slujirii lui Dumnezeu printre oameni i-am făcut sub călăuzirea ei curată şi evlavioasă. Am avut privilegiul să respir în casa părinţilor mei duhul unui creştinism autentic, întemeiat pe faptele iubirii lui Dumnezeu şi aproapele.”

Lăsându-se purtat de dragostea pentru Hristos pe care i-a insuflat-o mama sa încă de mic, cel de-al treilea Patriarh al României va urma cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea între anii 1915-1923. Ulterior, în urma unui examen susținut la școala din Râmnicu Vâlcea, va obține și diploma de învățător.

Primii pași în cariera de dascăl îi va face pe tărâmuri oltenești, la Școala Primară din satul Olteanca, urmând ca din anul 1924 să se transfere la Școala Primară din comuna Băbeni.

Dorința arzătoare de a se jertfi pentru aproapele s-a desăvârșit însă abia în cadrul vocației preoțești. În anul 1924, Justinian Marina va fi hirotonit preot, dar va continua în același timp și misiunea de dascăl, fiind un adevărat deschizător de drumuri pentru multe generații de tineri.

Spiritul de bun gospodar moștenit de la tatăl său s-a vădit în special în perioada păstoririi parohiei Băbeni, unde a reușit să înființeze un cor format din elevi și unde a restaurat cele trei biserici din acest sat. O caracterizare spectaculoasă a marelui viitor ierarh este realizată de către un consilier eparhial care afirma: „Plin de energie şi cu spirit organizatoric, bun slujitor şi predicator, Preotul Ioan Marina este animat de cele mai alese sentimente faţă de enoriaşii săi, este dotat cu simţul realităţii şi mai presus de orice este un preot cu mult prestigiu moral”.

Începând cu anul 1925 se înscrie la Facultatea de Teologie din București pe care o va absolvi în anul 1929, iar în anul 1932 va fi numit director al Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Înțelegând că misiunea și crucea pe care și-o asumase ca preot însemna, de fapt, o dedicare totală, viitorul Patriarh Justinian va renunța la cariera de dascăl și se va consacra cu totul slujirii lui Dumnezeu.

De-a lungul timpului, acesta va îndeplini mai multe funcții în ierarhia bisericească dintre care cea de Arhiereu Vicar, Mitropolit, iar în cele din urmă Patriarh al României. La data de 27 februarie 1948, Patriarhul Nicodim va trece la cele veșnice, și va fi succedat de către Mitropolitul Moldovei din acea vreme, Justinian Marina.

Cel de-al treilea Patriarh al României se va dovedi a fi unul dintre cei mai iscusiți ierarhi ai țării, reușind în anii slujirii arhierești să se implice în nenumărate evenimente sociale, filantropice și nu numai. Dintre acestea amintim: canonizarea primilor sfinți români (1955), înființarea unor așezăminte sociale pentru bătrâni și bolnavi, reorganizarea învățământului teologic ortodox sau tipărirea mai multor cărți și periodice.

La data de 26 martie 1977, Patriarhul Justinian Marina trece la cele veșnice la vârsta de 76 de ani și va fi înmormântat la Mănăstirea Radu Vodă din București.

Amintirea acestui mare ierarh va rămâne vie pentru întreg poporul român, datorită contribuțiilor pe care le-a avut în plan social, filantropic și teologic. În cinstea sa, anul 2017 a fost declarat, printre altele, și „ Anul comemorativ Justinian Patriarhul”.

 

Resurse:

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Patriarhul Justinian Marina (22 februarie 1901 - 26 martie 1977)
Loading
/
Mai multe din Personalitatea zilei
Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago (29 martie 1878 – 4 ianuarie 1954)

Elena Farago vine pe lume într-o familie înstărită de origine greacă, binecuvântă de Dumnezeu cu șapte copii. Elena, născută Paximade, vede lumina zilei la data de 29 martie 1878 în Bârlad. Deși conform acestor câteva date biografice am putea spune că poeta a avut o...

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

PĂRINTELE IOANICHIE BĂLAN (10 februarie 1930 – 22 noiembrie 2007)

Părintele Ioanichie Bălan este unul dintre cei mai cunoscuți călugări-cărturari din întreaga țară, un impresionant număr de creații proprii ale acestuia văzând lumina tiparului între anii 1980 și 2008. Părintele Ioanichie Bălan s-a născut la data de 10 februarie 1930...

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Acad. Dr. Ing. Horia Colan (11 mai 1926 – 24 iulie 2017)

Originar din Covasna (n. 11 mai 1926), Horia Colan a urmat studiile liceale la Arad și universitare la Timișoara, unde a absolvit, în 1941, cursurile Facultății de Electromecanică a Școalii Politehnice. Imediat după absolvirea facultății a devenit asistent...

Mitropolitul Nicolae Colan (28 noiembrie 1893 – 15 aprilie 1967)

Mitropolitul Nicolae Colan (28 noiembrie 1893 – 15 aprilie 1967)

Nicolae Colan vede lumina zilei la data de 28 noiembrie 1893 într-o localitate din județul Covasna. Familia tânărului Nicolae Colan era una numeroasă și modestă, părinții săi fiind însă niște țărani evlavioși care le-au insuflat copiilor lor reale povețe despre cum să...

Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Octav Băncilă – Pictorul răscoalelor de la 1907

Înscris în istoria picturii româneşti printre deschizătorii de drumuri ai secolului al XX-lea, a îmbrăţişat tendinţele progresiste ale epocii sale aducând imagini noi, teme neabordate până la el. Acesta a fost pictorul Octav Băncilă. S-a născut la 4 februarie 1972 la...