Patriarhul României și-a serbat ziua onomastică prin rugăciune

de | dec. 17, 2016 | Actualitatea religioasă

În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, sâmbătă, 17 decembrie 2016, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a cinstit ocrotitorul spiriritual, informează Basilica, Agenţia de Presă a Patriarhiei Române.

Cu această ocazie, Preafericirea Sa împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriahală din București. Împreună cu Patriarhul României au coliturghisit mai mulţi ierarhi din ţară şi din străinătate, printre care s-au numărat şi ierarhii Mitropoliei Clujului: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul ales al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai autorităților de stat.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a oficiat o slujbă de Te-Deum. În continuare, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt festiv cu prilejul onomasticii Patriarhului României.În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a subliniat că tot ce se întâmplă în viața unui om nu este este întâmplător.

În ziua de 17 decembrie a fiecărui an Biserica cinstește pe Sfântul Proroc Daniel, unul dintre cei patru proroci mari ai Vechiului Testament. În această zi, Biserica Ortodoxă a României împreună cu clerul, poporul, cinul monahal și cu marii teologi din Patriarhia Română își cinstesc Întâistătătorul.

„Nimic nu se poate întâmpla de la sine, totul este în planul lui Dumnezeu. Ceea ce s-a întâmplat în Biserica Ortodoxă Română a fost unic în  istoria ei. Numai Biserica a avut un proiect țară, de cuprindere națională. Preafericirea Voastră cunoscând provocările lumii în care trăim ați pregătit Biserica pentru vremurile care vin. Dumnezeu a rânduit ca să aveți înțelepciunea pe care a avut-o Sfântul Proroc Daniel, viziunea și strategia lucrării într-o lume care se desacralizează”, a spus Preasfinția Sa.

La rândul său, Patriarhul României a evidențiat cât de mult contează ocrotirea sfinților în viața omului.

„Este o zi deosebită, a comuniunii noastre bisericești în jurul sfinților. Astăzi am dorit să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii la sărbătoarea noastră onomastică. Este o deosebită bucurie să simți că ești ocrotit de sfinți. Această ocrotire se simte în viața omului dacă aceasta are o legătură personală cu sfântul ocrotitor al cărui nume îl poartă. La botez am primit numele de Dan și Ilie. Părintele Cleopa, nașul de călugărie, când a văzut combinația de nume între Dan și Ilie a zis ca numele primit la călugărie să fie Daniel”, a evidențiat Preafericirea Sa.

În încheierea cuvântului Preafericirii Sale, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit din partea Permanenței Consiliului Național Bisericesc, Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și a slujitoriilor Catedralei Patriarhale buchete de flori.

Ultimele articole

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul...

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Poiana Ilvei, județul...