Patriarhul României transmite un mesaj aniversar la 125 de ani de prezență românească ortodoxă la Boian, Canada

de | iul. 30, 2023

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmite un mesaj cu prilejul aniversării a 125 de ani de prezență românească creştin-ortodoxă la Boian, Canada, duminică, 30 iulie 2023.

Pe lângă felicitări, Părintele Patriarh amintește cu tristețe de incendiul care a mistuit în iunie biserica istorică a comunității și transmite încurajări în demersurile credincioșilor de a o reconstrui.

Textul integral:


Boianul Bucovinei româneşti

Aniversarea a 125 de ani de prezență românească creștin-ortodoxă în Boian, Canada, este un eveniment binecuvântat pentru Biserica noastră în general, dar în mod special pentru comunitatea ortodoxă română din această localitate.

Nevoile spirituale ale românilor aflaţi departe de Ţară au determinat Biserica Ortodoxă Română să aibă ca prioritate pastorală întărirea comunităţilor româneşti din diaspora română, o realitate nouă care a primit o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român. Deşi departe de locurile natale, românii din diaspora sunt aproape de ţara lor prin fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în limba română, unde ascultă Sfânta Evanghelie şi se împărtăşesc cu Hristos Domnul. Prin distanţa de ţara lor şi de cei dragi ai lor, românii trăitori printre străini înţeleg mai bine cuvintele Scripturii: nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea ce va să fie” (Evrei 13,14).

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Boian, cler și credincioși, au stat de-a lungul timpului mărturie a vieții creștin – ortodoxe trăite în acest Boian al Bucovinei românești. Prezența istorică a românilor în Canada, timp de 125 de ani, arată că ei au știut să se inspire din istoria românilor de acasă, care s-au împotrivit vitregiilor vremurilor și care și-au clădit o țară ce stă mărturie peste veacuri.

Am aflat cu tristețe despre incendiul care a mistuit biserica istorică din Boian, în ziua de 6 iunie 2023, dar am primit cu deosebită bucurie vestea despre hotărârea dumneavoastră de a construi o biserică nouă, după modelul celei dinainte. Vă felicităm și vă încurajăm să realizați acest nou proiect de suflet, care să continue mărturisirea credinței creștine ortodoxe române în această parte a lumii.

Cu prilejul aniversării a 125 de ani de prezență românească în Boian, Canada, felicităm, de asemenea, pe Preasfinţitul Părinte Episcop Ioan Casian al Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, pe toată comunitatea ortodoxă română din această localitate, precum şi pe toţi clericii şi credincioşii mireni prezenţi la acest eveniment sfânt şi solemn de spiritualitate şi demnitate creştină.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos să vă dăruiască tuturor pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, spre slava Preasfintei Treimi şi bucuria Bisericii lui Hristos.

Cu preţuire şi binecuvântare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română