Dragi ascultători, pentru că suntem într-o perioadă liturgică specială, Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, vă propunem spre audiție un dialog cu pr.prof.univ.dr. Gabriel Viorel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu privire la însemnările pelerinei Egeria, de la Locurile Sfinte.
Potrivit cercetătorilor care au studiat manuscrisul amintit, Egeria era acel misterior personaj feminin care a străbătut drumurile Orientului însorit spre sfârșitul secolului al IV-lea. Aceiași istorici o identifică pe Egeria cu o călugăriță apuseană din NV-ul peninsulei Iberice, provenită din rândurile societății înalte ale vremii.
Judecând după felul în care scrie, Egeria nu a fost o fost o mare literată, ea fiind aproape cu totul lipsită de cultura profană. In schimb, ea dovedeşte o profundă cunoaştere a Sfintei Scripturi, în special a Vechiul Testament, o mare energie şi răbdare, cu care suportă greutăţile şi oboseala drumului, o nestăvilită curiozitate de a vedea şi a şti totul precum şi o profundă pietate şi ardoare religioasă.
De o mare importanță pentru reconstiturea istorică a rânduielilor și slujbelor din primele secole creștine, manuscrisul, atât cât s-a păstrat din el, ne oferă date punctuale cu privire la procesiunile și locurile de pelerinaj în care se celebrau slujbele pătimirilor în această săptămâna, însă spre sfârșitul secolului al IV-lea. Vom descoperi foarte multe asemănări, dar și câteva deosebiri în ceea ce priveșe forma finală a slujbelor pe care le cunoaștem noi astăzi. De aceea, vă invităm să rămâneți alături de noi, cu atât mai mult cu cât suntem preocupași cu toții în aceste zile de participarea la tot ceea ce ne oferă Biserica drept hrană duhovnicească.
Audiție cu folos!
![Radio Renasterea Radio Renasterea](https://radiorenasterea.ro/wp-content/plugins/seriously-simple-podcasting/assets/images/no-album-art.png)