Pelerina Egeria și Săptămâna Sfintelor Pătimiri în Ierusalimul secolului al IV-lea

de | apr. 27, 2021

Dragi ascultători, pentru că suntem într-o perioadă liturgică specială, Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, vă propunem spre audiție un dialog cu pr.prof.univ.dr. Gabriel Viorel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu privire la însemnările pelerinei Egeria, de la Locurile Sfinte.

Potrivit cercetătorilor care au studiat manuscrisul amintit, Egeria era acel misterior personaj feminin care a străbătut drumurile Orientului însorit spre sfârșitul secolului al IV-lea. Aceiași istorici o identifică pe Egeria cu o călugăriță apuseană din NV-ul peninsulei Iberice, provenită din rândurile societății înalte ale vremii.

Judecând după felul în care scrie, Egeria nu a fost o fost o mare literată, ea fiind aproape cu totul lipsită de cultura profană. In schimb, ea dovedeşte o profundă cunoaştere a Sfintei Scripturi, în special a Vechiul Testament, o mare energie şi răbdare, cu care suportă greutăţile şi oboseala drumului, o nestăvilită curiozitate de a vedea şi a şti totul precum şi o profundă pietate şi ardoare religioasă.

De o mare importanță pentru reconstiturea istorică a rânduielilor și slujbelor din primele secole creștine, manuscrisul, atât cât s-a păstrat din el, ne oferă date punctuale cu privire la procesiunile și locurile de pelerinaj în care se celebrau slujbele pătimirilor în această săptămâna, însă spre sfârșitul secolului al IV-lea. Vom descoperi foarte multe asemănări, dar și câteva deosebiri în ceea ce priveșe forma finală a slujbelor pe care le cunoaștem noi astăzi. De aceea, vă invităm să rămâneți alături de noi, cu atât mai mult cu cât suntem preocupași cu toții în aceste zile de participarea la tot ceea ce ne oferă Biserica drept hrană duhovnicească.

Audiție cu folos!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Pelerina Egeria și Săptămâna Sfintelor Pătimiri în Ierusalimul secolului al IV-lea
Pelerina Egeria și Săptămâna Sfintelor Pătimiri în Ierusalimul secolului al IV-lea
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 90 (91)

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 90 (91)

Acest psalm este o mărturie frumoasă despre siguranța celui credincios. Autorul, David cel mai probabil (cu ocazia izbucnirii molimei în Israel, ca urmare a păcatului neascultării – 2 Regi 24), era convins de ajutorul oferit din partea Dumnezeului Savaot, știind că va...

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

Experiența carcerală la Nicolae Steinhardt

În seria dialogurilor cu dr. Călin Emilian Cira, doctor în istorie și doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, abordăm o serie de teme specifice ce se regăsesc în opera scriitorului și monahului Nicolae Steinhardt, cunoscut și ca monahul...

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Calea de la om la Dumnezeu | Duminica a 5-a după Paști

Ev. Ioan 4, 5-42; Convorbirea lui Iisus cu femeia samarineancă „Deci a venit la o cetate a Samariei, numită Sihar, aproape de locul pe care Iacov l-a dat lui Iosif, fiul său; Şi era acolo fântâna lui Iacov. Iar Iisus, fiind ostenit de călătorie, S-a aşezat lângă...