Pelerinaj în Dobrogea pentru credincioșii parohiei Telcișor

de | sept. 22, 2017 | Activități parohiale

Credincioșii Parohiei „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Telcișor, Protopopiatul Năsăud, însoțiți de părintele paroh Tofan Vasile Ovidiu, au fost zilele trecute, într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri din Dobrogea.

Păşind pe urmele creştinătorului Dobrogei şi al întregii Românii, Sfântul Apostol Andrei, într-un adevărat tur duhovnicesc, credincioșii din Telcișor au poposit în locuri binecuvântate, încărcate de istorie, spiritualitate, jertfă şi sfinţenie, unde se trăieşte, de veacuri şi milenii, creştinismul apostolic românesc. Pelerinii au avut bucuria și șansa de a vizita aceste obiective pentru prima data în viața lor, iar pe parcursul pelerinajului s-au rugat, au cântat și s-au minunat de frumusețile naturii.

În drumul spre mănăstirile dobrogene, pelerinii au poposit la Mănăstirea Toplița, unde au avut bucuria de a se întâlni cu părintele stareț Emilian Telcean și a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Următoarele obiective vizitate au fost Cheile Bicazului, Mănăstirea Pângărați – Neamț, Mausoleul Eroilor de la Mărășești, Mănăstirile Saon, Celic Dere și Cocos din jud. Tulcea, unde s-au închinat la moaștele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip, martirizaţi la Noviodunum, astăzi Isaccea, în secolul al IV-lea. Credincioșii telcișoreni s-au bucurat pentru câteva clipe și de valurile Mării Negre, ajungând apoiși la „Betleemul neamului românesc creştin”, Peştera Sfântului Apostol Andrei. Cu emoţie vizibilă şi mărturisită, pelerinii au adus cântări de laudă, mulţumire şi cinstire Apostolului Andrei, care îi primise în peştera sa ca sub un acoperământ ocrotitor şi luminos.

Apoi si-au continuat pașii spre Mănăstirile Lipnita si Dervent, bucurându-se și de frumusețea locașurilor monastice din jurul Bucureștiului, Cernica, Pasărea și Căldărușani. Emoții deosebite au avut la Mănăstirea Sâmbăta de Sus sau Brâncoveanu care este una dintre cele mai importante mănăstiri din Ardeal, dar și din întreaga țară.

Bucuria pe care au trăit-o unii dintre credincioși a fost aparte datorită faptului că pentru aceştia a fost prima dată când au păşit pragul acestor mănăstriri, dobândind experiență duhovnicescă şi simțind fiecare în sufletul său binecuvântarea și harul lui Dumnezeu.

Acest pelerinaj s-a constituit ca o încununare a activităților catehetice precum și a activităților duhovnicești, fiind și o bună oportunitate de socializare a credincioșilor și de întărire a legăturilor de prietenie dintre ei. Parohia își propune ca astfel de activități să mai fie organizate.

Articol semnat de Pr. Ovidiu Tofan

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

Prima ediție a școlii de vară, în parohia Răscruci

În perioada 25-28 iulie 2022, în Parohia Ortodoxă Răscruci s-au desfășurat o serie de activități estivale, sub egida  Școlii de vară. La manifestări au participat peste cincizeci de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani. Activitățile primei zile s-au  desfășurat...

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Ziua mamei, în Parohia Hășdate

Duminică, 8 martie 2020, în Duminica Ortodoxiei copiii din Parohia Ortodoxă Hășdate din Protopopiatul Gherla și-au îndreptat gândurile spre mamele și bunicile lor. Astfel, plini de emoție ei au cântat și au recitat versuri dedicate mamei, iar în final au transmis...