Pelerinaj în Dobrogea pentru credincioșii parohiei Telcișor

de | sept. 22, 2017

Credincioșii Parohiei „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Telcișor, Protopopiatul Năsăud, însoțiți de părintele paroh Tofan Vasile Ovidiu, au fost zilele trecute, într-un pelerinaj la mai multe mănăstiri din Dobrogea.

Păşind pe urmele creştinătorului Dobrogei şi al întregii Românii, Sfântul Apostol Andrei, într-un adevărat tur duhovnicesc, credincioșii din Telcișor au poposit în locuri binecuvântate, încărcate de istorie, spiritualitate, jertfă şi sfinţenie, unde se trăieşte, de veacuri şi milenii, creştinismul apostolic românesc. Pelerinii au avut bucuria și șansa de a vizita aceste obiective pentru prima data în viața lor, iar pe parcursul pelerinajului s-au rugat, au cântat și s-au minunat de frumusețile naturii.

În drumul spre mănăstirile dobrogene, pelerinii au poposit la Mănăstirea Toplița, unde au avut bucuria de a se întâlni cu părintele stareț Emilian Telcean și a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Următoarele obiective vizitate au fost Cheile Bicazului, Mănăstirea Pângărați – Neamț, Mausoleul Eroilor de la Mărășești, Mănăstirile Saon, Celic Dere și Cocos din jud. Tulcea, unde s-au închinat la moaștele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip, martirizaţi la Noviodunum, astăzi Isaccea, în secolul al IV-lea. Credincioșii telcișoreni s-au bucurat pentru câteva clipe și de valurile Mării Negre, ajungând apoiși la „Betleemul neamului românesc creştin”, Peştera Sfântului Apostol Andrei. Cu emoţie vizibilă şi mărturisită, pelerinii au adus cântări de laudă, mulţumire şi cinstire Apostolului Andrei, care îi primise în peştera sa ca sub un acoperământ ocrotitor şi luminos.

Apoi si-au continuat pașii spre Mănăstirile Lipnita si Dervent, bucurându-se și de frumusețea locașurilor monastice din jurul Bucureștiului, Cernica, Pasărea și Căldărușani. Emoții deosebite au avut la Mănăstirea Sâmbăta de Sus sau Brâncoveanu care este una dintre cele mai importante mănăstiri din Ardeal, dar și din întreaga țară.

Bucuria pe care au trăit-o unii dintre credincioși a fost aparte datorită faptului că pentru aceştia a fost prima dată când au păşit pragul acestor mănăstriri, dobândind experiență duhovnicescă şi simțind fiecare în sufletul său binecuvântarea și harul lui Dumnezeu.

Acest pelerinaj s-a constituit ca o încununare a activităților catehetice precum și a activităților duhovnicești, fiind și o bună oportunitate de socializare a credincioșilor și de întărire a legăturilor de prietenie dintre ei. Parohia își propune ca astfel de activități să mai fie organizate.

Articol semnat de Pr. Ovidiu Tofan

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...